"Uluslararası Âlemlere Rahmet Kısa Film Yarışması" finalistlerinin açıklandığı basın açıklamasının ardından İLKHA'ya konuşan Sinema Yazarı İhsan Kabil, İslami sinemada ümit verici gelişmelerin olduğunu ve bu çalışmaların büyümesini arzuladıklarını söyledi.

Kabil, "İslami sinema çok önemli bir kavram. Ancak günümüz dünyasında git gide zorlaşan şartlar içinde yayılmaya çalışıyor. Aynı zamanda da muazzam imkânlar içeren potansiyel bir sahadır. Çünkü bugün İnsanlığın içinde bulunduğu buhran kesinlikle İslami bir tanımlamayla yapılabilecek geniş, felsefi çerçevede yatıyor" dedi.

Türkiye'de İslami sinema kavramını ele alabilecek çalışmaların zaman zaman denemelerinin yapıldığını söyleyen Kabil, "Genelde kültürel yakın tarihimizin taşıdığı problemlerle yüzleşme de sanat ve kültür hayatımızın da bundan etkilendiği için sinema da bir şekilde nasibini alıyor. Hakikaten değerli çalışmalar var. Bu konuda büyük uğraşlar ortaya konmuş durumda. Ancak bunun yanı sıra bir takım estetik yanlışlar da var." şeklinde konuştu.

"Gençler bu anlamda güzel işler ortaya koyuyorlar"

1970-1980'lerden sonra beyaz sinema diye adlandırılan bazı filmlerin yayınlandığını belirten Kabil, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bu tarz filimler 90'larda da geleneğini devam ettirdi. 2000'lerden sonra İslami Sinema anlayışına yakın duran bazı çalışmalar gerçekleştirdi. Ancak henüz olması gerektiği yerde değil. Bunun Tabi ekonomik sebepleri var. Keza kültürel ve toplumsal sebepleri de var. Senaryo problemleri ve yönetmenin kültürel formasyonu gibi bazı problemleri de var. Daha dolaylı çağrışımlar meydana getiren, belli semboller kullanan ama fıtratı gözeten çalışmalar bu çerçeveye alınabilir. Bugün direkt olarak ortaya konan sanatsal bir çaba karşılık bulamıyor. Bu yüzden bazı şeyleri daha dolaylı yollardan yapılan çalışmalar önemlidir. Bu da senarist ve yönetmene bir takım sorumluluklar yüklüyor. Hem görsel mana da hem de diyalog manasında insan ruhunu rencide etmeyecek çalışmalar yapıldığı takdirde bu tür çalışmalar İslami sinema kavramına dâhil edilebilir. Gençler bu anlamda güzel işler ortaya koyuyorlar. Ümit verici girişimler var. Bunun gelişerek büyümesini arzuluyoruz. Bu anlamda çalışma yapan herkese başarılar diliyorum."

"Peygamberimizin örnekliğini sinema ile anlatmak istiyoruz"

"Uluslararası Âlemlere Rahmet Kısa Film Yarışması" Proje Genel Koordinatörü Cemil Nazlı ise yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Âlemlere Rahmet Film Yarışması 5'inci yılındayız. Bugün Hazreti Peygamberin mesajlını, örnekliğini, rehberliğini hangi argüman ve enstrümanla, hangi aletle bugüne taşımanın derdindeyiz. Bu çalışmamız da bunun örnek projesidir. Biz sevgili Peygamberimizi sinema alanında da o güzel örnekliğini ve o güzel ahlakını insanlarımıza ulaştırmak istiyoruz. Elhamdülillah bu yarışmaya yurtiçi ve yurtdışından 307 eser katıldı. Yarışmamız animasyon, kısa film ve senaryo gibi 3 ayrı dalda gerçekleşti. Finalistlerimizle birlikte, sinemaseverlerle birlikte ve gönüldaşlarımızla birlikte inşallah 16 Şubat'ta Cemal Reşit Rey konser salonunda yapılacak gala programıyla ödülleri takdim edeceğiz." (Nizamettin Aşkın, Zeyd Varol- İLKHA)