Gaziantep Valisi Davut Gül, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" kapsamında kentteki gazetecilerle bir araya geldi.

Bir otelde düzenlenen programda çalışan gazetecilerin gününü kutlayan Vali Gül, basın mensuplarının şehrin hafızası olduğunu belirterek şehrin basın mensuplarının gözüyle tanındığını, şehrin sorunlarına vakıf olunduğunu belirtti.

Kentteki basın cemiyet ve derneklerini ziyaret ettiğini bildiren Vali Gül,  basın camiasının sorunlarının bilindiğini, bu kapsamda yapılabilecekler noktasında öneri ve görüşlere açık olduğunu söyledi.

Programda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vali Gül, Gaziantep'in asayiş olaylarında bir önceki seneye göre daha iyi olduğunu, olaylarda artışın değil düşüşün yaşandığını dile getirdi.

Gaziantep'in nüfusunun 2 milyon olduğunu anımsatan Vali Gül, "2 milyon nüfuslu şehirlerin hepsinde görülebilecek suçlar Gaziantep'te de var. Türkiye'nin ya da dünyanın hiçbir yerinde suç işlenmiyor ve Gaziantep'te suç işleyen cezalandırılmıyor algısı doğru değil. Suç işleyene, suça karışana gerekli cezai işlemler uygulanıyor. Türkiye genelinde yüzde 4 artış varken Gaziantep'te yüzde bir buçuk azalış var. Yine mala karşı işlenen suçlarda da hırsızlık ve benzeri yüzde 25 civarında da azalış meydana gelmiştir. 350 bekçiyle azalan suçlar yeni eklenen 200 bekçiyle de daha da azalacaktır." dedi.

"Gençlerin manevi anlamda ihtiyaçlarının karşılanacağı altyapının olması gerekiyor"

Dünyanın hiçbir yerinde uyuşturucu sorununun sadece polisiye tedbirlerle çözülmediğini belirten Gül, gençlerin manevi anlamda ihtiyaçlarının karşılanacağı altyapının olması gerektiğini vurguladı.

Gül, "Okullarda ise emniyetten güvenlik görevlileri ve özel güvenlik görevlileri ile polis merkezlerine entegre edilen kamera sistemleri mevcut, servis denetimleri yapılıyor. Ama bu şu anlama gelmiyor, uyuşturucu problemi polisiye tedbirlerle çözülecek. Dünyanın hiçbir yerinde uyuşturucu problemi polisiye tedbirlerle çözülmüyor ve çözülemez. Herkesi üzerine düşeni yapacak. Kendi evladına, kendi kardeşine sahip çıkacak. Tabi bunun yanında gerekli altyapının da hazırlanması gerekiyor. Gençlerin spor yapacağı, sosyal ve kültürel faaliyetler içerisinde olacağı, manevi anlamda ihtiyaçlarının karşılanacağı altyapının olması gerekiyor. Bunun için de çalışmalarımız başladı. Okullarımızda bugün itibari ile 464 okul spor kulübü kuruldu. 10 tane olan okul spor kulübümüz varken iki ayda 450'nin üzerine çıkardık. Hedefimiz okullarımızın tamamında olması. Lisanslı sporcu sayımız 400'den 12 bine çıktı 50 bine çıkarmak istiyoruz. Öğrencilerin katılımcı olması için okul meclisleri kurulacak." ifadelerini kullandı.

 "Ben okuyorum, Gaziantep okuyor"

"Ben okuyorum, Gaziantep okuyor" kitap okuma kampanyası kapsamında öğretmenlerin velileri ziyaret edeceğini söyleyen Gül, iyi okulun olmadığını, iyi öğretmen, iyi veli ve iyi öğrencinin olduğunu belirterek, "İyi öğretmen olarak biz bu işe talibiz. Öğrencilerde de bu niyetin olması için onları motive etmek istiyoruz. Veliler de çocuklarına, okullara sahip çıktığında ciddi anlamda yol kat edeceğiz."  diye konuştu.

"Uyuşturucu satanlar terörist muamelesi görecek"

Uyuşturucuyla mücadelenin devlet politikası ve milletin asli meselesi olduğunu belirten Gül, gençlerin ve çocukların boşlukta kalmaması, sosyalleşmesinin bu sorunun birinci çözümü olduğunu dile getirdi.

Gül, uyuşturucu ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kesin bir talimatı olduğunu ve uyuşturucu satanlara terörist muamelesi yapılacağı, bu konuda net ve kararlı bir duruşun sergilendiğini ifade etti.

"Gaziantep eğitim ve sağlıkta her geçen gün daha iyiye gidiyor"

Gaziantep'in eğitim ve sağlıkta her geçen gün daha da iyiye gittiğini vurgulayan Vali Gül, "2002-2003 eğitim-öğretim yılında okul sayısı 669 iken, bu rakam 2017-2018 eğitim öğretim yılında bin 337 olmuş. Bu süre zarfında okul sayılarında yüzde 99,85'lik bir artış sağlanmış. Yine öğrenci sayısı 319 bin 707, öğretmen 9 bin 903 iken, bu rakam 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenci 590 bin 484, öğretmen 26 bin 892 olmuş.  Bu süre zarfında öğrenci sayılarında yüzde 84,69 öğretmen sayısında yüzde 170 artış olmuş. Derslik sayısı 5 bin 967 iken, bu rakam 2017-2018 eğitim öğretim yılında 19 bin 610 olmuş. Bu süre zarfında derslik sayılarında yüzde 228,64'lük bir artış sağlanmış. Bunun içerisinde devam eden 4 bin derslik dâhil değil. Onu da koyduğumuzda yaklaşık yüzde 300 derslik anlamında bir artış mevcuttur. Derslik başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 32, genel ortaöğretimde 25, mesleki ve teknik ortaöğretimde ise 24'tür. Buradan anlıyoruz ki Gaziantep'te eğitimde yatırım ve öğretmen anlamında olumlu anlamda bir iyiye gidiş var. Dünden daha iyiyiz." şeklinde konuştu.

"100 tane daha hayırsevere ihtiyacımız var"

2019 yılı içerisinde 100 tane okul yapmak istediklerini belirten Vali Gül, bunun için de hayırseverlere ihtiyaç olunduğunu ve bu kapsamda hayırseverlere darphaneden basılacak özel altın madalya yapılacağını bildirdi.

"Şehir Hastanesi 2020 yılında hizmete açılacak"

Vali Gül, bin 875 yataklı, içinde 7 hastanenin bulunduğu Şehir Hastanesinin 2020'de hizmet vermeye başlayacağını ve sağlıkta da her geçen gün iyiye gidildiğini söyledi.

Programın ardından Vali Gül, gazetecileri tek tek uğurlayarak çiçek takdim etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)