Gaziantep'te, "7-14 Ocak Beyaz Baston Haftası" nedeniyle Gaziantep İl Müftülüğü tarafından değerler eğitimi kapsamında GAP Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu'nda "İletişim ve Empati" konulu bir program düzenlendi.
Okulun konferans salonunda düzenlenen program, görme engelli öğrencilerden hafızlık eğitimi alan Abdulkadir Serttaş'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programa konuşmacı olarak katılan Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Hayriye Aydın, Hazreti Muhammed'in döneminde de çok sayıda engelli sahabenin olduğunu ve bu sahabelere büyük bir önem verdiğini söyledi.
Peygamberimizin görme engelli Abdullah İbn-i Mektum'u kendi yerine 13 defa devlet başkanı sıfatıyla vekil olarak bıraktığını belirten Aydın, "Zaman zaman namaz kılmak için mescide gitmekte zorlanan sahabeler vardı. Ama Allah Resulü, her zaman onları mescitte görmek istediği için görme engeli olsa bile mescide gelmelerini istemiştir ve hatta o noktaya gelmiştir ki; bakın bugün 'fırsat eşitliği' dedik. Peygamberimiz zaman zaman Abdullah İbn-i Mektum (Radiyallahu Anh) müezzinlik görevini kendisine vermiştir, müezzinlik yapmıştır. Bu sahabe Mekke'den Medine'ye hicret etmiştir. Bu sahabe de sizler gibi görme engelli bir sahabeydi. Peygamberimiz aynı zamanda bir devlet lideriydi ve Medine'den ayrıldığı zaman kendi görevini Abdullah Bin Mektum'a (Radiyallahu Anh) vermiştir." dedi.
Aydın, "Demek ki engelli olmak bizim bir şeyler yapmamıza engel değil. Sizlerin içerisinde her birinizi Allah-u Teâlâ insanları çok güzel bir şekilde yarattığını bazı ayetlerde ifade ediyor. 'Biz insanı en güzel şekilde, surette yarattık' diyor. Şekil ve suretten kast edilen sadece bedensel bir güzellik değildir. Ruh güzelliği Allah'ın (Celle Celaluhu) insanın içinde koyduğu güzel işleri yapabilme potansiyelini de ifade ediyor. Her birinizin içerisinde çok güzel işler yapabilecek potansiyeller var." ifadelerini kullandı.
GAP Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Mehmet Yıldız ise engellilerin topluma uyum sağlamasının önemine değindi.
Yıldız, "Biz, 2023 hedeflerini ortaya koymak için büyük bir çaba içinde olan bir toplum olarak hızla ilerliyoruz. Bizim amacımız; milli ve manevi değerlerimizle, kültürel yönümüze ve değerlerimize bağlı insan yetiştirmektir. Bunlarda son derece önemli olsa gerek. Dolayısıyla da değerlerimizin ne kadar önemli ve anlamlı olduğunu ifade etmek, bunlara bağlı insan yetiştirmekte bizim şu anda en önemli görevlerimiz arasındadır. Bu anlamda gerçekten engellilerin topluma uyum sağlaması bizim en çok önemsediğimiz konudur. Engellilerin topluma uyum sağlamasını nasıl sağlarız? Engellilerin erişimini sağlarsak sağlarız. Engellilerin eğitimi, bakımı, rehabilitasyonu ve istihdamı, iş ve toplum hayatına uyumudur. Eğer bunu sağladığınız zaman engellilerin toplumla bütünleştiğini sağlamış olursunuz. Engellilerin toplumla bir arada yaşama kültürünü yerleştirdiğiniz zaman ideal anlamda arzu ettiğiniz noktaya gelmiş olursunuz." şeklinde konuştu.
Programda hafızlık eğitimi alan öğrencilere de çeşitli hediyeler verildi. Program yapılan ikram ile son buldu.
Programa, Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Hayriye Aydın, İl Müftülüğü Engelliler Koordinatörü Ahmet Mansur, Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Ünal, Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanı Halil Gözüaçık, Kur'an kursu hocaları, Okulu Müdürü Mehmet Yıldız, müdür yardımcıları ve öğretmenler, öğrenciler ile aileleri katıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)