TCDD Batman Gar Müdürü Cahit Kılıç, 2018 yılında taşıdıkları yolcu sayısı, tren yolculuğuna olan rağbet ve tren yolculuğu hakkında açıklamalarda bulundu.
2018 yılı içerisinde yaklaşık 80 bin yolcunun trenle yolculuk yaptığını belirten Kılıç, "Batman-Diyarbakır tren seferleri her gün sabah 05.30 ve öğleden sonra 15.00'de olmak üzere iki defa yapılıyor. Batman-Ankara tren seferleri ise pazartesi, çarşamba, cuma, cumartesi ve pazar günleri Batman Güney Kurtalan Express ile saat 09.20'de yapılmaktadır. Yıl içerisinde Batman-Diyarbakır arası yaklaşık bin tren seferi yapıldı. Batman-Ankara arasında ise yaklaşık 450 tren seferi yapıldı. Bu yıl toplam tren seferlerinde yaklaşık 80 bin yolcu taşımacılığı oldu." dedi.
"Hem fiyattan hem de güvenlikten dolayı rağbet var"
Kurum olarak kamusal hizmet verdikleri için zam yapmadıklarını, fiyatlarının uygun olduğunu aktaran Kılıç, "Malumunuz bir kriz atmosferi içerisindeyiz. Kriz nedeniyle minibüs ve otobüs şirketleri zamlar yaptı. Kurum olarak bizim kamusal alanda hizmet olduğu için biz bu zamları vatandaşlarımıza hissettirmiyoruz. Şu anda Diyarbakır-Batman arası 5 buçuk liradır. Hem fiyattan hem de güvenlikten dolayı tren yolculuğuna bir rağbet var. Konfor ve emniyet olduğundan demiryollarına bir akım var. Kars trenimize en çok rağbet var. O kadar yoğunluk var ki 3 ay sonrasına bile yer bulamıyorsunuz. Rağbet Van Gölü Ekspresinde de var. Muhtemelen bu yoğunluk buralara da yansıyacaktır. Hasankeyf'teki tüm tarihi eseler taşındıktan sonra ve bir göl manzarası oluştuktan sonra medyanın da etkisiyle rağbet olur." ifadelerini kullandı.
"Ankara-Kurtalan Ekspresi'nde yemek ve yatak gibi hizmetler veriliyor"
Bölgede öğrencilerle beraber özellikle maddi durumu düşük olan ailelerin tren ile seyahat ettiklerini vurgulayan Kılıç, "Tren yolculuklarına genelde öğrencilerin rağbeti var. Uzun yola gidecekler de rağbet ediyor. Bizim bölgede halkımızın maddi durumları nedeniyle tren yolculuklarına genel bir rağbet oluyor. Batı da genelde öğrenciler rağbet gösteriyor. Eskişehir-Ankara arası öğrenciler abone kartı çıkarıp ev tutmadan okuyup dönen öğrenciler vardı. Bölgesel trenlerimizde fazla bir hizmet yok; ama Ankara-Kurtalan Ekspresi'nde yemek servisi yapılan vagon, yataklı vagon hizmeti veriliyor. Yataklı vagon 3 kişilik yatağı, pikesi ve her şeyi verilen şahsi kompartıman bunun yanında bir tık altı hem daha uygun hem de onda da gerekli malzemeler veriliyor." şeklinde konuştu.
"Trene taş atma olayı bitti"
Daha önce sık sık yaşanan tren taşlama olayların bittiğini söyleyen Kılıç, "Allah'a çok şükür trene taş atma olayı bitmiş. 4 aydır Batman'da göreve başladım hiç taş atma vakasına denk gelmedim. İnşallah trenlere taş atma olayları bir daha olmaz. Halkımız ne kadar bilinçlenirse o kadar iyidir. Sonuçta kamu malı bizim malımız ve biz seyahat ediyoruz. Demiryollarında en güzel hizmeti vermeye gayret ediyoruz ve hizmetlerimize devam edeceğiz." diye konuştu.
Batman'da 2012 yılında bilinmeyen bir nedenle çıkan yangında, Batman'ın sembolü olan 70 yıllık tren garı içindeki ahşap su deposu, yangından 7 yıl sonra restore edildi. Restore edilen tarihi su deposu hakkında bilgi veren Kılıç, şunları söyledi: "Birkaç sene önce yanan su kulesi ile ilgili giden valimizin de girişimleri vardı. Yatırımlarımızı yaptık, tadilatı bitti. Orada sadece çevre düzenlememiz kaldı. Orayı da bitirip halkımıza kazandırmak bizi mutlu edecektir."
Alkol ve madde bağımlılarının yuvası haline gelen eski TCDD lojmanının ihale usulüyle satıldığını kendileriyle bir ilgisinin olmadığını dile getiren Kılıç, "Atıl durumda olan eski TCDD lojmanları kurum tarafından bir şahsa satılmış. Orasının bizim ile ilgisi yok. İhale yapılarak satıldı. Bizim de eski kullanılmayan lojmanlarımız vardı yıktırdık." diye konuştu. (Mehmet Sait Çelik, Mehmet Fatih Akgül -İLKHA)