Başbakan`ın 28 Şubat için suç duyurusunda bulunmasının ardından dün bir gazeteye konuşan TÜSİAD Başkanı Boyner, "Araştırdım, TÜSİAD 28 Şubat`a destek vermedi" dedi. Ancak dönemin gazete arşivleri tam tersini gösteriyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın hafta sonunda 28 Şubat`ta Türkiye`nin bir gecede yoksullaştığını ve bundan rant elde edildiğine yönelik yaptığı "Acaba kimler burada vurgun yaptı? Hesaba çekilmeli. Suç duyurusunda bulunuyorum buradan" sözlerine TÜSİAD`dan yanıt geldi. Bir gazeteye yaptığı açıklamada "Araştırdım, 28 Şubat`ta yokuz" diye konuşan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, o dönemi yakınen bildiğini belirterek, TÜSİAD`ın 28 Şubat darbe sürecinde yer almadığını ve payının olmadığını belirtti. Boyner, TÜSİAD`ın, Refahyol Hükümeti`nin düşmesi yönünde kendini konumlandırmadığını belirtti. Ancak gazete arşivleri araştırıldığında patronlar kulübü TÜSİAD`ın olayın başından beri muhalefet partilerini aratmayan yoğunlukta Refah Partisi karşıtı açıklamalarda bulunduğu ortaya çıktı. Patronlar Kulubü`nün, Refahyol Hükümeti`nin hem kurulmaması hem de kurulduktan sonra iktidardan gitmesi için yoğun çaba harcadığı görüldü.

Genelkurmay`a brifing

Örneğin, TÜSİAD`ın hiçbir partiye yakın olmadığının altını çizen Boyner, ordu mensupları ile de bir görüşmede bulunulmadığını belirtirken, 28 Şubat döneminde TÜSİAD Başkanı olan Muharrem Kayhan`ın "Genelkurmay`la diyalog içindeyiz" açıklamaları gazete arşivlerinde yer alıyor. Kayhan söz konusu olaya ilişkin, "Orgeneral Çevik Bir`le ekim ayında bir yemekte buluştuk. Ekonomik anlamda bilgi istedi ve bu nedenle Genelkurmay yetkilileriyle bir toplantı düzenledik, brifing verdik" demişti.

 

Ayrıca Kayhan`ın darbe dönemindeki "Hükümet çekilmeli", "İrtica bir tehdittir", "Bu Meclis`ten - Refahyol`a- alternatif hükümet çıkar" ve daha Necmettin Erbakan yönetimindeki 54`üncü görevi bırakmadan, "Kurulacak 55`inci hükümet için Mesut Yılmaz`a güvenoyu veriyorum" açıklamaları, Boyner`in sözleriyle tam bir tezat oluşturuyor.

 

Seçim öncesi kampanya

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği`nin (TÜSİAD) Refah Partisi`ne karşı açıklamaları sadece darbe ve sonrasındaki dönemi kapsamıyor. Refah Partisi`nin yüzde 21.37`lik oy oranıyla birinci çıktığı 24 Aralık 1995 seçimlerinden önce ve sonraki dönemde TÜSİAD`dan RP`ye karşı ağır eleştiriler geliyor. Seçimlerden sadece bir hafta önce konuşan dönemin TÜSİAD Başkanı Halis Komili, Refah Partisi`nin sistem dışı olduğunu belirterek, "Refah yönetime gelemez" açıklamasında bulundu. Bu açıklamadan 10 gün sonra, yani seçimler biter bitmez Patronlar Kulübü, Başkan Komili`nin tavrını desteklediğini gazetelere verdiği ilanlarla gösterdi.

 

1979`da Ecevit Hükümeti`ni yıkan reklamlara benzeyen söz konusu ilanlarda, Refah`ın seçimden birinci parti çıkmasına karşın çıkış yolu olarak ANAPDYP ortaklığı olan ANAYOL formülü açıkça telkin edilmişti.

Sabah