Siirt Üniversitesi bünyesinde kurulmasına karar verilen tıp fakültesinin kuruluş çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, robotik cerrahi, tüp bebek ve kanser cerrahisinde ön plana çıkmayı hedeflediklerini söyledi.
Siirt Devlet Hastanesinin uygulama ve araştırma hastanesine dönüştürülmesi ve 400 yataklı olacak şekilde çalışmaların sürdüğünü belirten Arıca, 2 ile 5 yıl içinde de temel bilimler morfoloji, diş hekimliği ve eczacılık fakültesinin temellerini atmayı planladıklarını dile getirdi.
Tüp bebek ve yumurtalık kanseri ile ilgilenen kadın doğum doçenti aldıklarını ifade eden Arıca, Resmi Gazete'de yayımlanan 24 öğretim üyesinin büyük bir kısmının temel bilimler alanında olduğunu ve öğrenci alımı için gerekli olan minimum şartları sağladıklarını kaydetti.
"31 Aralık 2018 tarihinde 24 öğretim üyesi kadromuzu hayırlısıyla ilana çıktık." diyen Arıca, "Yalnız bunun dışında klinik branşlarda özellikle kadın doğum branşında, rahim ve yumurtalık kanseri ile ilgilenen bir kadın doğum profesörü, alanında uzman ve bir tane de tüp bebekle ilgilenen kadın doğum doçenti aldık. Beraberinde bir doktor öğretim üyesiyle toplam 3 kişilik kadın doğum ekibi, devlet hastanesindeki kadın doğum hocaları ile beraber ortak çalışacaklar. En önemlisi de ürolojide bir profesör aldık ve ilana çıktı. Özellikle robotik cerrahi alanında uzman olan ve bu bölgenin ihtiyacını karşılayacak ve öncülük edecek bir hoca ile görüşme halindeyiz. Bilindiği gibi Kayseri'den Van'a kadar robotik cerrahi yapılmıyor. Bu sayede 'Davinci' dediğimiz sistemle yapılacak operasyonlarla inşallah bölgenin ihtiyacı karşılanmış olacak." dedi.
"Diğer fakültelerde yapılmayan robotik cerrahiyi getireceğiz"
Diğer fakültelerde yapılmayan robotik cerrahiyi getireceklerini kaydeden Arıca, "Tabi biz, Siirt Tıp Fakültesi olarak ön planda olmamız gereken birkaç nokta var. Özellikle en yakınımızda olan fakültelerden ayrıcalıklı olmalıyız. Bunun için öncelikle tüp bebek için ön plana çıktık inşallah. Yaz ayından sonra, kadrolar geldikten sonra tüp bebek için girişimlerde bulunacağız. Şu an Güneydoğu Anadolu'daki diğer fakültelerde yapılmayan bir uygulama olan robotik cerrahiyi getireceğiz. Bu çok önemli ve Güneydoğu Anadolu'da yapılmayan bir cerrahidir. Pahalı olan bir sistem ama biz Siirtli hemşerilerimize ve çevre illere bu hizmeti vermeye çalışacağız. Bunun için insan kaynağı ve öğretim üyeleriyle ilan aşamasındayız. Başvuruları alıyoruz. Başvuru sonrasında belli süreçlerden geçtikten sonra en yakın zamanda süreç tamamlanmış olacak." ifadelerini kullandı.
"24 öğretim üyesi 3-4 ay sonra göreve başlayacaklar"
Arıca, şunları söyledi:
"2019 da bizim merakla beklediğimiz bütçenin onaylanması, yani ek 400 yataklı hastanenin ve temel morfoloji binasının yapımı için gerekli olan bütçelerin bulunması konusunda gayretler sarf ediyoruz. Tabi bu gayretleri sarf ederken özellikle siyasilerden, vali, rektör, hocamızdan ve İl Sağlık Müdürlüğünden desteklerimizi alıyoruz. Bunların her birinin ayrı ayrı katkıları olacaktır. Süreç içinde 24 öğretim üyesi ortalama 3-4 ay sonra göreve başlayacaklar ve bunlarla beraber tıp fakültesi göreve başlayacaktır."
"Diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri için başvuru yapmayı planlıyoruz"
Şu an tıp fakültesi öğretim üyesi alırken dikkat ettikleri birkaç önemli husus olduğuna dikkat çeken Arıca, son olarak şunları söyledi:
"Temel bilimler de öğretim üyelerini kalabalıklaştırıp İstanbul'dan öğretim üyelerini getirdiğimiz zaman, ortalama 2 ile 5 yıl içinde temel bilimler morfoloji, diş hekimliği ve eczacılık fakültesinin temellerini atmış olacağız. Ondan sonra yapmamız gereken sadece YÖK'e başvuru yapıp rektör hocamızın ve diğer siyasilerin de desteğini alarak alt yapısını oluşturduğumuz morfoloji binasını tamamladıktan hemen sonra, ortalama 2 yıl içinde diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri için hızlı bir şekilde başvuru yapmayı planlıyoruz." (Murat Orhan-İLKHA)