Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde şehrin göbeğinde bulunan Asurlular dönemine ait Siverek Kalesi'nin burçlarını koruyan ihata duvarı, etkili olan yağışlardan dolayı yıkıldı. İhata duvarının yıkılması, kale etrafındaki evler için büyük risk oluştururken, vatandaşlar, yetkililerden yardım istediklerini belirttiler.
Tarihi, milattan önce 5 binli yıllara dayanan Siverek Kalesi'nin burçlarını korumak amacıyla dönemin belediyesi tarafından ihata duvarı yapılmıştı.
Ancak Siverek'te son günlerde etkili olan şiddetli yağıştan dolayı toprağın kayması ile birlikte kalenin burçlarını koruyan sonradan yapılma ihata duvarı çöktü.
Duvarın yıkılmasıyla birlikte yağışlarla birlikte yuvarlanan taşlar etraftaki evlerin çatısına kadar uzandı.
Kale etrafında bulunan 132 evin büyük tehlike altında olduğuna dikkat çeken mahalle sakinleri ise yetkililerden yardım istedi.
Mahallelilerden Sefer Özdoğan, "Bu mahallede yaşıyorum. Yaklaşık 2 aydır yağışlar etkili oluyor. Yağışlarla birlikte taşlar yavaş yavaş yıkılıyor. Tehlike altındayız. Her an hangi taşın kimin kafasının üzerine düşeceğini bilmiyoruz. Yetkililer bir an önce bu konuya bir el atsınlar, onarsınlar. Çünkü evlerde çoluk çocuk yaşıyor. Yukardan büyük taşlar atılıyor mu, yuvarlanıyorlar mı belli değil. Bu konuda önlem alınmasını rica ediyoruz." dedi.
Kale etrafındaki evler ile ilgili kamulaştırma talimatı verilmişti
Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa'ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Siverek Kalesi etrafında bulunan 132 evin acil bir şekilde kamulaştırılması için talimat vermişti.
Kurum "Siverek Kalemizde riski gördüğümüz 132 yapı var. Bu yapıların hem can hem güvenliği tehlike altında. Bu can ve mal güvenliği tehlikesini bitirmek adına yine belediyemize rezerv alan tahsisi yapacağız. Bu rezerv alanı geliştireceğimiz proje ile birlikte kale içerisindeki 132 yapının dönüşümünü sağlamış olacağız. Bu proje içinde hem maddi hem de teknik olarak belediyemize desteğimizi yapacağız. Çok kısa zamanda buranın da dönüşümü gerçekleşmiş olacak." ifadelerini kullanmıştı.(Abdurahman Uğurlu-İLKHA)