ABD askerlerinin Suriye`nin kuzeyinden çekilirken, ülkenin güneyindeki el-Tanf sınır geçiş üssünde bulunan askerlerin ise belirsiz bir süre bölgede kalmaya devam edebileceği belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton`ın Türkiye ve İsrail ziyaretine eşlik eden üst düzey bir yetkili, Amerikan NBC News kanalının haberine göre, Suriye`den birliklerin tamamının geri çekilmesi için bir zaman çizelgesinin olmadığını, ancak ülkedeki son DEAŞ kalıntılarının birkaç hafta içinde elimine edilebileceğine inanıldığını aktardı. Aynı yetkili, Suriye`den ayrılan ABD birliklerinin bazılarının ise Irak`a gönderileceğini belirtti.

Haberde, el-Tanf üssünde bulunan askerlerin akıbetiyle ilgili karar verilmeden önce ABD`nin, üssün ne kadar önemli olduğuna veya mevcut yerinde kalması gerekip gerekmediğine dair İsrail ve Ürdün`ün fikirlerini almak istediği ifade edildi.

El-Tanf, Tahran`dan Akdeniz`e uzanan İran “kara köprüsü” için kritik önemde bulunuyor

Stratejik öneme sahip olan el-Tanf; Ürdün, Irak ve Suriye`nin birleştiği noktada, Şam-Bağdat kara yolu üzerinde yer alıyor. DEAŞ ile mücadele etmek için bölgede bulunduğunu iddia eden ABD`nin, el-Tanf`ta, çevresinde 55 km`lik “çatışmasızlık bölgesi” oluşturduğu bir askeri üssü bulunuyor.

El-Tanf`taki Amerikan üssü, İran`ın Suriye`nin güney sınırlarındaki hareket kabiliyetini sınırlıyor. ABD`nin bölgeden çekilmesi sonucu rejim ve İran destekli milislerin el-Tanf`a girmesi; Bağdat-Şam kara yolunun kontrolünü ele geçirmeleri ve böylece İran`ın, Tahran`dan Akdeniz`e kadar uzanacak kesintisiz bir kara köprüsü oluşturabilmesi anlamına geliyor.

Eylül 2018`de Amerikan Fox News kanalının ABD Savunma Bakanlığı`ndan yetkililere dayandırdığı haberinde, Pentagon'un el-Tanf üssüne yüzlerce deniz piyadesinden oluşan ek bir birlik gönderdiği bildirilmişti.