HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Osman Aktaş, İl Başkan Yardımcıları Metin Turan ve Ercan Şenol ile birlikte Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır'ı ziyaret etti.
Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette, camilerin asıl fonksiyonu, Müslümanlara düşen sorumluluklar ve taziye evlerinde verilen yemek konuları ele alındı.
Ziyarette, Müslümanların birbirinden haberdar olmaları, ziyaretleşmeleri, sorun ve meseleleri bir araya gelerek, konuşarak çözüme kavuşturmaları gerektiği vurgulanırken, Müslümanların söz ve eylem birliği içerisinde olmaları gerektiği ifade edildi.
Bölgedeki meselelerin de ele alındığı ziyarette, İl Müftüsü Karabayır özellikle bölgede taziye evlerinde verilen yemeğin taziye sahiplerini mağdur ettiğini dile getirerek, dinen uygun olmayan bu gelenekten vazgeçilmesi için daha önce bazı çalışmalar yaptıklarını ve bundan sonra da ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
İl Başkanı Aktaş ise, taziye evlerinde taziye sahiplerinin zaten kendi acılarıyla baş başa olduklarını, yemek vermelerinin doğru olmadığını ve bunun kaldırılması gerektiğini söyleyerek, din âlimlerinin diğer konularda olduğu gibi bu konuda da ön ayak olması gerektiğini belirtti. Aktaş, il ve ilçe müftülüklerinin vaaz ve hutbelerle bu konuyu işleyerek halkı bilgilendirmesi gerektiğinin altını çizdi.
"Camileri gezen turistler manevi atmosferi zedelememeli"
Camileri gezen turistlerin manevi atmosferi zedelememesi için dikkat edilecek hususları hatırlatacak görevlilerin olması gerektiğini de söyleyen Aktaş, "Diyarbakır, Peygamber kabirleri ile 500 yüzden fazla sahabe ve ailelerinin mezarlarının bulunduğu çok nadir şehirlerden biridir. İlimizde bulunan Ulu Camii, 5'inci Harem-i Şerif olarak kabul edilmektedir. Ayrıca sahabe kanlarının aktığı yerde Hazreti Süleyman Camii bulunmaktadır. Böyle bir şehrin Peygamber ve Sahabelerle anılıyor olması gerekirken başka şeylerle anılıyor hale gelmesi, üzüntü vericidir. Biz Müslümanların burada görevlerini yeterince yerine getirmediğinin göstergesidir. İlimizde turist amaçlı gezenlerin Ulu Camii, Hazreti Süleyman Camii vb. tarihi camileri gezdiklerinde camilerin ruhuna uygun davranmaları gerekiyor. Bu camilerin girişlerinde görevliler bulundurulmalıdır. Görevliler camileri ziyaret etmek isteyen turistlere, camilere giriş adabını göstermeli, özellikle bayan turistlerin bu mekânlara girerken başörtü ve etek giymeleri sağlanmalıdır. Bunun için camilerin girişinde etek ve başörtülerin tedarik edildiği kabinlerin bulundurulması ve görevliler tarafından bunların ziyaretçilere verilmesi gerekir." dedi. (Ramazan Casuk-İLKHA)