Urfa denilince akla gelen 15 şey:

1.Çiğ Köfte

Her ne kadar piyasada Adıyamanlı ve Antepli çiğ köfteciler meşhur olsa da, çiğ köftenin aslı Urfa`da yapılır. Hatta rivayetlere göre ilk çiğ köfte Hz. İbrahim ateşe atılacağı zaman Nemrut o kadar büyük ateş yakmak istemiş ki, bölgede yakacak odun kalmamış. Evine gelen adam eşinin yemek yapmadığını gördüğünde çareyi yoğurmakta bulmuş ve böyle doğmuş çiğ köfte.

2. Göbekli Tepe

Var olan tarih tezlerini yerle bir eden bir yapıt. İnsanların bildiği tezlerden biri önce yerleşik hayata geçildiği ve sonra tarım ve dinlerin varlığıyla ilgiliydi fakat, Göbekli Tepe`de buzul çağının sonunda insanlık daha yerleşik hayata geçmeden tapınak inşa edilmişti. Yaklaşık 12.500 yıl öncesine ait buluntular mevcut.

3. İslam Tarihinin İlk Üniversitesi

İslam tarihinin ilk üniversite kalıntıları. Hatta burada bazı Süryani hocalar dersler vermiştir.

4. Halfeti

Atatürk Barajı altında kalan tarihi Halfeti şehri.

5. Harran Şehri

İbni Teymiyye gibi ve Battani gibi alimlerin yetiştiği, bir bilim merkezi. Tıpkı Atina gibi

6. Kuzu Ciğer

Sunumu diğerlerinden farklı olsa da taze ve usta ellerce pişirilmesi önemli.

7. İsot

%100 doğal ve Urfa sıcağında kurutulup zeytinyağıyla morartılmış isot.

8. Balıklı Göl

Hz.İbrahim`in Kuran`da anlatılan kıssasının geçtiği rivayet edilen göl.

9. Mozaikler

Çoğu Antep Mozaik Müzesinde ve yurt dışına kaçırılmış olsa da yakın zamanda kendi mozaik müzesinde sergilenecek.

10. Yöresel Kıyafetler ve Mor Eşarp

Yöresel kıyafetleri sıcak iklimlere dayanıklı ve genelde ipektendir. Mor eşarp, çok konuşulduğundan buradan açıklık getirmekte fayda var. Kimisine göre Dubai`den geldiği ve ucuz olduğu için tercih ediliyor. Bir diğer inanışa göre; akrepler mor rengini sevmediklerinden bir nevi korunma amaçlı.

11. Urfa Kuşları

Renk renk ve çeşit çeşit kuşlar.

12. Arap Atları

Türkiye`deki soylu Arap atlarının çoğu bu bölgede yetişmekte

13. Hristiyanlığı İlk Kabul Eden Şehir

Makedonya Kralı Büyük lskender doğu seferi sırasında Urfa` ya hakim olmuştur. (M.Ö. 332). Bu devir, M. Ö. 132`de Asraane krallığı ile son bulmuştur. M. S. 250 yıllarına kadar devam eden Osroane Krallığı dönemi Hıristiyanlık açısından büyük önem taşımaktadır. O çağın Osroane Kralı Abgar Ukomo`nun (Kara Abgar) dünyada Hristiyanlığı resmi din olarak kabul eden ilk krallardan olduğu, Hz. lsa ile mektuplaştığı ve Hz. lsa`yı dinini yaymak üzere Urfa`ya davet ettiği rivayet edilir.

Hristiyanlığı ilk yıllarında kabul eden Urfa, Müslümanlığı da ilk yıllarında kabul etmiştir. (M.S. 639). Selçuklu Sultanı Alpaslan`ın 1071 yılında şehri kuşatmasına kadar birçok siyasi ve dini hareketlerin olduğu Urfa` da bağımsız bir Haçlı Kontluğu (M.S. 1098-1144) kurulmuştur. 1144 yılında İmadeddin Zengi, 1 182`de Selahaddin Eyyübi Urfa`ya hakim olmuştur.

14. Ezidiler

Türkiye`de yaşayan Ezidilerin çoğunluğu Urfa Viranşehir`de yaşamakta.

15. Peygamberler

Burada rivayetlere göre yaşamış peygamberlerden dolayı  peygamberler şehri denmektedir. Bu peygamberler; Hz.İbrahim, Hz.Eyyüp, Hz.Elyesa, Hz.Şuayip, Hz.Lut, Hz.Yakup ve Hz.Musa`nın da bölgede çiftçilik yaptığı söylenmektedir.

Kaynak, urfanatik