VAN - Van Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan ve SODES tarafından desteklenen "Kitap Okuma Okyanusu" projesinin kitap okuma yarışması çalışmaları devam ediyor.

 

Van İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır yaptığı açıklamada, "Yarışmayı düzenleme amacımız öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırmaktır. Topluma yön verecek insanların yetişmesi, kendini rahat ifade edebilen bireylerin yetişmesinin en kolay yolu kitap okumaktan geçmektedir. Kitap okumanın saymakla bitmeyecek faydaları vardır. Kitap okumak anlama gücümüzü ve konuşma yeteneğimizi kuvvetlendirir." dedi.

 

Birçok ailenin ve eğitimcinin çocuklarının kitap okumamasından şikayetçi olduğunu kaydeden Sayılır; "Kitap okumak için insanlarımız boş vakitlerinin olmasını beklemektedir. Fakat saatlerce televizyon ya da bilgisayar karşısında kalmak için vakit bulmaktadır. Okuma alışkanlığı kazanamayan çocuklarımız okumanın sağladığı imkândan ve güzelliklerinden mahrum kalmaktadırlar" diye konuştu.

 

Toplumun sağlıklı ilerleyebilmesi ve yeni bilgilere ulaşmayı seven insanların yetiştirilmesi ile mümkün olacağını söyleyen, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Cesur Karakaplan, proje hakkında bilgiler verdi. Karakaplan, "Temel Eğitim kurumlarında, 2.130 adet ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere 1.480 kitap olmak üzere toplam 3.510 kitap dağıtıldı. Dağıtılan kitaplar okullarda görevli öğretmenler kontrolünde öğrencilere dönüşümlü olarak okutulacak. Öğrenciler okullarında ön elemeye tabii olacaklar. Okullarda yapılan elemeyi geçen iki öğrenci, 20 Mayıs 2012 tarihinde Van İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi'nde sınava girecektir" ifadelerini kullandı.

 

Kitap dağıtımı yapılan okulları ziyaretlerinde Tunca Uras İlköğretim Okulu 8.sınıf öğrencilerinden Elvan Can kitap okuma ile ilgili duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Kitap okumayı seviyordum. Bu yüzden kitap okuma yarışmasına katıldım. Kitapların dağıtılması ve dağıtılan kitapların ilgimi çekmesi, okuma alışkanlığımı artırdı. Okuduğum kitaplarında ilgimi çeken ve bana fayda sağlayacak yerlerden notlar alıyorum. Kitap Okuma Okyanusu'na katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum."

 

Dereceye girecek öğrencilerden; birincilerin dizüstü bilgisayarı, ikincilerin minibook, üçüncülerin dijital fotoğraf makinesi ile ödüllendirilecekleri ve öğrencilerin annelerine, öğretmenlerine de sürpriz hediyeler verileceği belirtildi.

 

Sınav sonuçlarının açıklaması ve ödül töreninin yapılma tarihinin 29 Mayıs 2012 olduğu belirtildi. (Fikret Özkan - İLKHA)