BİNGÖL - Ülkelerin kalkınmasının, yönetim biçimleri ve anayasalarıyla çok önemli bir ilişki içinde olduğunu kaydeden Ceylan, şöyle konuştu:

"Gelişmiş ülkelere baktığımızda, o ülkelerin kalkınmasıyla, o ülkelerin yönetim biçimleri ve anayasalarıyla direk ilgili olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla demokrasi ile kalkınma yakın bir ilişki içindedir. Biz sürdürülebilir kalkınmadan şunu anlıyoruz; sadece ekonomik kalkınma değil, ama aynı anda hem ekonomik, hem sosyal bir gelişmeyle, kalkınmayla birlikte, insan haklarının, demokrasinin, özgürlüklerin yeşerdiği, geliştiği bir toplumu, bir sistemi, bir kalkınmayı arzu etmekteyiz. Bizim kalkınma anlayışımız budur. Yani insan odaklı, insan haklarına dayanan, bireysel özgürlükleri ön plana çıkartan bir kalkınma anlayışını benimsemekteyiz. İşte bu nedenle ülkemizin gelecekteki kalkınması ve gelişmesi açısından da önümüzde duran anayasa fırsatını çok iyi değerlendirmeliyiz."

Konuşmaların ardından Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş'ın oturum başkanlığını yaptığı panelde, eski Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, Gazeteci-Yazar Ümit Fırat, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Gülan, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem ve emekli savcı Sacit Kayasu yeni anayasa ile ilgili görüşlerini paylaştı.

Panelin ardından gazetecilere açıklama yapan Güneysu Derneği Temsilcisi Ömer Erdoğan da 81 ilden Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla "Yedi Renk Tek Yürek-Yeni Demokratik Anayasa Paneli" buluşmalarının ilkini Rize Güneysu'da, ikincisini Çanakkale'de, üçüncüsünü Nevşehir'de, dördüncüsünü de Bingöl'de gerçekleştirdiklerini belirterek, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. (Nihat Kanat - İLKHA)