Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 10 gün boyunca etkili olan yağışlardan dolayı yüzlerce dönüm ekili arazi sular altında kaldı.
Siverek ilçe merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan Konukçu (Alaki) Mahallesinde yağışlardan dolayı buğdaydan sonra ikinci ürün olarak ekilen mısır tarlaları zarar gördü.
Buğday hasadının ardından haziran ayında ekilen mısır, kasım ayı sonu ve aralık ayı başında biçiliyor. Aralıklarla devam eden yağışlardan dolayı mısırları biçemediklerini belirten mahalle sakinleri, tarım arazilerinin temizlenmesi için destek bekliyor.
Mısır tarlalarının büyük ölçüde zarar gördüğünü belirten çiftçi Mustafa Zencirci, mısır tarlasındaki suların tahliye edilmesi için seferber olduklarını söyledi. Zencirci, "Yağışlardan dolayı mısır ekili tarlalarımız sular altında kaldı. Mısır taneleri dökülerek toprağa karıştı. Günde 130 litre mazot kullanarak kendi imkânlarımız ile suları tahliye etmeye çalışıyoruz. Zararımız büyük. En azında suların tahliye için yardım bekliyoruz." dedi.
Mısırları kurtarmaları halinde bile tonda 300 lira zarar edeceklerini belirten Zencirci, "Mısırın tonunu 700 liradan satacaktık. Yağışlarla birlikte ürünler sular altında kalarak nemlendi. Nem oranı yüzde 23'ten, yüzde 35'e çıktı. Ürünler satılırken nem oranına göre satılıyor. Bu şekilde olsa tonunu ancak 400 lirada satarız. Bu da yakıt parasını çıkarmaz." dedi.
"Tarladaki suyu tahliye etmek için gidecek yolumuz yok"
Mahalle sakinlerinden Mehmet Zencirci ise mısır tarlalarının yanında birinci ürün olarak ektikleri pamuğun da sular altında kaldığını söyledi.
Aynı şekilde çevre köylerdeki tarlaların da sular altında kaldığını vurgulayan Mehmet Zencirci, "Sadece bizim köyümüz değil; Turna, Sarıbal, Karataş, Altınlı köylerinde de tarım arazileri zarar gördü. Bizim hem mısır hem pamuk ekili arazilerimiz sular altında kaldı. Tarlalarımızı tahliye ederken de yolumuz suyun altında kaldı. Şu anda tarladaki suyu tahliye etmek için gidecek yolumuz yok. Traktör ile tarlaları yara yara gidebiliyoruz." ifadelerini kullandı.
Tarlalarındaki suların bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini belirten Zencirci, "Tarladaki mısır toplandıktan sonra buğday ekmemiz lazım. Buğdayın ekilmesi için suların tamamen tahliye edilmesi lazım. Biz kendi imkânlarımızla uğraşıyoruz. Yetkililerden de yardım bekliyoruz." dedi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)