DİYARBAKIR - Avrupa Birliği'nin (AB) aday ülkelere sağladığı IPARD fonları kapsamında uygulanan IPARD Kırsal Kalkınma Projesi çerçevesinde Diyarbakır'da uygulanan tarımsal tedbirler dışında yer alan diğer tedbirlerin uygulanması amacıyla Diyarbakır Valiliğinden bir heyet Ankara'da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanlığında AB Komisyonu G4 yetkilileri ile bir araya geldi.
IPARD toplantısına Diyarbakır Vali yardımcısı, Ahmet Dalkıran'ın yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkalığı'ndan Diyadin Gezer, Karacadağ Kalkınma Ajansı'ndan Hüseyin Akdoğan, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nden Mesut Toncer, katıldı.
Yatırımlarla Bölge Bir Cazibe Merkezi Haline Gelecek
Söz konusu uygulanmayan tedbirlerin Diyarbakır'da uygulanması ile birlikte Diyarbakır'ın sahip olduğu potansiyelin artarak devam edeceği ve yatırım miktarlarının bu bölgeye aktarılarak bölgenin adeta birer cazibe merkezi haline geleceği ve istihdama olumlu yönde katkı sunacağı düşünülmektedir.
Diyarbakır TKDK koordinatörlüğüne bugüne kadar; toplam 78 adet proje müracaatı yapılırken, bu projelerden toplam 14 adedi ile sözleşme imzalanmış, 18 adet projenin işlemleri ise devam ediyor. Ayrıca 8 adet proje de halen inceleme aşamasında.
40 Projenin Toplam Tutarı: 80.103,745 TL'dir
Söz konusu toplam 40 adet projenin toplam yatırım tutarları: 80.103,745 TL olup IPARD Programı kapsamında uygulanan hibe desteği miktarı: 30.742,202 TL'dir. 40 projenin 38 adedi 101-2 tedbiri kapsamında uygulanan Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım alanında olmuştur. Bu özelliği ile ülkemizde besicilik alanında uygulanan toplam destek miktarının yarısının ilimizde uygulanıyor olması göze çarpmaktadır.
IPARD Programı kapsamında belirtilen fakat ilimizde uygulanmayan diğer tedbir/alt tedbirler ise; Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım (Beyaz Et), Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması (Beyaz Et), Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ve Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi programlarıdır.
Toplantıda Diyarbakır'da uygulanmayan söz konusu bu tedbirlerin, IPARD Programından sorumlu yönetim otoritesi ile TKDK arasında yapılan toplantılar neticesinde nihai hali verilen IPARD değişiklik önerileri görüşüldü. Görüşme sonucunda Diyarbakır'ın sahip olduğu potansiyelin bu tedbirleri karşılayacak oranda olduğu Belirtildi. (Osman İçli - İLKHA)