Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, dalış sonrası yaptığı açıklamada, dalış gerçekleştirdikleri obruğun bölgede yaşayan insanlar tarafından tahrip edildiğini söyledi. Obruğun doldurulmaya çalışıldığını belirten Gökoğlu, “Buraya çok sayıda kamyonla dolgu malzemesi döküldüğünü düşünüyoruz” dedi.
Biyolojik olarak da canlılık olduğu düşüncesiyle obrukta dalış yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Gökoğlu, şöyle konuştu: “Burada endemik türler var. Antalya`ya has `pseudophoxinus antalyae` (Çiçek Balığı-Antalya Ot Balığı) olarak isimlendirilen bir balık türü burada yaşıyor. Obruğun içerisinde yılan balığına da rastladık. Bilindiği üzere Meksika Körfezi`ne göç eden bir balık türü olan yılan balığı denizle bağlantısı olan sularda yaşayan bir balık türü. Yılan balığını burada olması buranın denizle bir bağlantısı olduğunu gösteriyor.”
Yaklaşık 30 metre ilerledikleri obruğun 3 galeriden oluştuğunu anlatan Gökoğlu, keşif amacıyla birine girdiklerini, bir sonraki dalışın daha komplike olacağını söyledi. Obruğun bir binanın altında olduğuna dikkati çeken Gökoğlu, dalışta binaya ait sondaj borusunu görüntülediklerini söyledi. Gökoğlu, “Antalya`nın altına doğru gidiyor bu galeriler. Antalya suyun üzerine kurulmuş bir şehir ve Antalya`nın altı boşluklarla dolu” diye konuştu.
Antalya şehir merkezinin birçok yerinde bu tarz obruklar olduğunu tahmin ettiklerini, ancak bugüne kadar ikisine dalış yaptıklarını belirten Gökoğlu, ellerinde obruk sayısına ilişkin net bir veri bulunmadığını bildirdi.
AA