3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde konuşan engelliler, durumlarından şikâyetçi olmadıklarını ve azimle her şeyin başarılabileceğini ifade ettiler.

Etkinlikte açılış konuşmasında bulunan Dicle Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Reyhan Gül Güven, 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir kararla, 3 Aralık gününün engelliler günü olarak ilan edildiğini söyledi.

Gül Güven, "Toplumsal farkındalığın artması için yapılan bu etkinlikler engellilerimizin sorunlarını azaltması açısından önemlidir. Engellilerimizi anlamaya çalışmak, tanımak, farkında olmak, sorunlarını çözmek ve onları dinlemek bizim başlıca görevimizdir. Eğitim hayatları boyunca her zaman öğrencilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha hatırlatarak herkese engelsiz yarınlar dilerim." dedi.

Engelli Öğrenci Danışmanı Araştırma Görevlisi İsmet Kaya tarafından ney dinletisi sunuldu.

Öğr. Gör. Mahmut Altunhan tarafından "Geçmişten Günümüze Engelleri Aşanlar" başlıklı sunum yapıldı. Engelli bir çocuğun annesine yazmış olduğu şiirin okunması ise duygulu anlar yaşattı.

"Her şey azimle başarılabilir"

Etkinlikte konuşan Antrenörlük Bölümü öğrencisi Nesim Öner, 10 yaşında Diyarbakır'ın Kulp ilçesi yakınlarında bir mayın kazası geçirdiğini, bir gözünü, sol kolunu ve sağ elinden birkaç parmağını kaybettiğini, kazadan altı yıl sonra hocalarının teşvikiyle spora başlayarak paralimpiyat sporcusu olmayı başardığını dile getirdi.

Kariyerinde Avrupa üçüncülüğü, Avrupa şampiyonluğu (2014) Londra Olimpiyatları'na (2012) katılmak gibi birçok başarısı olan Nesim, engel durumundan şikâyetçi olmadığını, azimle her şeyin başarılacağını ifade etti.

"Bizi farklı olarak görmeyin, kendiniz gibi görün"

Tarih Bölüm mezunlarından Bahar Yıldırım ise en büyük desteğinin ailesi olduğunu, köylerinde kendisine uygun okul olmadığı için 6 yaşından beri ailesinden uzakta, tek başına ayakta kaldığını belirtti.

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin Tarih Bölümünde okuduğunu, Engelliler Araştırma Merkezinin ve arkadaşlarının desteğini alarak eğitimine devam ettiğini söyleyen Yıldırım, "Herkes gibi engelliler de çarpabilir, düşebilir, kırabilir. Böyle bir durumda kimsenin acımasını istemiyoruz. Bu şekildeki davranışlar bize hiçbir şey katmaz. Bizi farklı olarak görmeyin, kendiniz gibi görün. Çünkü biz farklı olduğumuzu kabul etmiyoruz." diyerek, herkes gibi engelli bireylerin eğitiminin çok önemli olduğunu, aldığı eğitim sayesinde özgüveninin olduğunu ve hayata umutla baktığını vurguladı.

 Diyarbakır Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı ve Fen Fakültesi Personeli Erol Taş ise kendisi gibi engelli olan arkadaşlarının topluma kazandırılması, sosyalleşmesi için sportif ve kültürel faaliyetlere yönelmesi gerektiğine, son yıllarda ülkemizde engelliler alanında yapılan çalışmaların takdir edici olduğuna değindi.

Ayrıca etkinlikte, Dicle Üniversitesinde eğitim gören gönüllü öğrenciler tarafından işaret dili etkinliği yapıldı.

Etkinliğe; İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Akay, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Yılmaz, Doç. Dr. Tamer Kutluca, akademisyenler, SKS Daire Başkanı Abdullah Getiren, Dicle Görme Engelliler Derneği Temsilcisi Mecit Yılmaz ve öğrenciler katıldı. (Muhammed Said Aksoy - İLKHA)