VAN - Son zamanlarda doktorlara karşı yapılan saldırılar hekimleri tedirgin ederken yaşanan vakaların sorumlularının doktorlar mı yoksa vatandaşlar mı? olduğu akıllara ilk gelen soru oldu. Vatandaşlardan kimileri "doktorlar hak ediyor. Saatlerce bekliyorsun yüzüne bakmaya bile tenezzül etmiyor" şeklinde şikâyetlerini dile getirirken kimileri de " evet, doktorların birçok hatalı davranışları var. Bizde bu davranışlarına defalarca şahit olduk. Ancak bu davranışları kendilerine saldırmayı gerekli kılacak bir sebep değildir" diyerek meseleye karşı daha soğukkanlı yaklaştı.
Son zamanlarda Gaziantep'te bir doktorun ölümü ve Van'da henüz bir hafta bile geçmeden bir vekil tarafından dövülen hekimin ardından diğer bir hekimin de görevi başında iken bir hasta yakını tarafından tehdit edilmesi, kendisine hakaret ve küfür edilmesi doktorları kızdırdı. Olaylardan sonra poliklinik hizmetini kesen hekimler Van - Hakkâri Tabip Odası Yönetim Kurulunca yapılan basın açıklamasında son zamanlarda yaşanan olaylar sert bir dille kınarken, yetkililerin daha duyarlı olması istendi.
"Hekime Darp Küfür Tehdit Olayları Adeta Bir Hak Alma Olayına Dönüştürülmüş"
Konu ile ilgili olarak Van Eğitim ve Bölge Araştırma Hastanesi yerleşkesinde basın açıklaması yapan doktorlar, hekim arkadaşlarının, acilde muayene edilen ve acil bir durumu olmaması nedeniyle polikliniğe gönderilen bir hastaya, diğer hastaların hakkını almaması adına sıra takip numarası alması gerektiğini belirtmesi üzerine olayın vuku bulduğunu dile getirerek, "Görüldüğü gibi hekime darp, küfür, tehdit olayları adeta bir hak alma olayına dönüştürülmüş, hekim bir şamar oğlanı gibi canı isteyenin darp ettiği bir meslek mensubu haline dönüştürülmüştür." diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Yapılan basın açıklamasında, "Sadece İstanbul'da adliyeye yansıyan hekim darp olaylarının bir yılda 131 vaka olduğu durumu; ülkenin tamamı düşünülerek hesaplanırsa, olayın vahameti daha iyi anlaşılacaktır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet hiçbir şekilde kabul edilemez; sözlü sataşmalardan ölüm ve yaralanma gibi durumlara yol açan saldırılara kadar uzanan şiddet olayları, hastanelerde ve kliniklerde verilen sağlık hizmetleri üzerinde yıkıcı bir etkiye sahiptir." uyarısında bulunuldu.
"Hekimi Şiddetten Koruyan Kanunun Farklı Olmadığını Düşünmek İstiyoruz"
Açıklamada "Bakanlık sadece durumu idare etme, münferit bir olay gibi göstermeye çalıştığını müşahede etmekteyiz. Hekim de; hâkim, savcı, güvenlik görevlisi gibi kamu hizmeti yapan meslek gurubunun içindedir. Yukarıdaki meslek grupları ile hekimi şiddetten koruyan kanunun farklı olmadığını düşünmek istiyoruz. Toplumsal şiddet sarmalı içinde, kadına yönelen şiddetten sonra Doktora yönelen şiddeti kınıyor meslektaşımız Şerafettin Erol Bey'e geçmiş olsun diyoruz." denildi. (Fırat Arslan - İLKHA)