VAN - Erciş ilçesi başta olmak üzere ilçeye bağlı olan köy ve beldelerde onlarca fahri imam var. Fahri imamların ihtiyaçlarını ise halk karşılıyor, ama çoğu zaman yetersiz kalıyor. Fahri İmamlar, "Bizler ailece mağdur oluyoruz. Yetkililerden isteğimiz, kadrodur" dediler.
Çoğu fahri imamların okullarını bitirdiklerini, buna rağmen kadro verilmediğini belirten Fahir imam Abdulmelik Beder "Çoğu okul okumuş, okullarını bitirmiş imamlar. Ancak buna rağmen biz fahri imamlara kadro verilmediği gibi sabit bir maaş da bağlanılmıyor. Bu nedenle maddi yönden çok sıkıntı çekiyoruz. Bizler de her namaz vakti cami de cemaate namaz kıldıran, yaz dönemlerinde yüzlerce öğrenciye Kur`an-ı Kerim dersi veren imamlarız. Ancak tek farkımız nedir kadrolu imamlıktan noksan olmamızdır." dedi.
Milletin de artık takatinin kalmadığını bu yüzden yardımlarını yapamadıklarını belirten Abdulmelik Beder "Artık insanlar buna güç yetiremez duruma geldi. Bizler onların vereceği maddi desteğe baktığımız için çoğu seneler geçimimizi yapamayacak duruma geliyoruz. Vermedikleri zaman kendimiz istemek zorunda kalıyoruz." diye konuştu.
DOSYALARIMIZ MÜFTÜLÜKLERDE MEVCUT
Şu anda kendileriyle ilgili tüm dosyaların müftülükte var olduğunu belirten fahri imam Mahmut Er "Dosyalarımız, isimlerimiz, hangi köylerde ve beldelerde fahri imamlık yaptığımıza kadar her türlü bilgi müftülükte var. Buna rağmen görmemezlikten geliniyoruz. Desteksiz kalıyoruz. Şu an da Diyanet İşleri fahri imamlardan habersiz durumda. Buna en kısa zamanda son verilmesini ve bizleri bu durumdan kurtarmalarını istiyoruz." dedi.
Kendilerinin de sınavlara girip çıkan imamlar olduklarını belirten Er "Fahri imamların çoğu ilahiyat okuyan insanlar, diyanetin yaptığı her sınava giriyorlar. Tahsilleri iyi, ancak bunlar sanki yetmiyormuş gibi bizlere imkânlar tanınmıyor. Bizler en zor şartlarda en zor görevler üstlenerek bu işi yapıyoruz. En ücra köylere ve beldelerde adeta yaşam mücadelesi veriyoruz. Buna bağlı olarak tek geçim kaynağımız halkın eliyle getireceği üç-beş kuruştur. Bizlere olanaklar tanınsın kadrolu imamlara verilen imkânlar bizlere de verilsin. Onlardan hiçbir eksiğimiz yok." diyerek şikâyetlerini dile getirdi.
FAHRİ İMAMLAR DİLENCİ DEĞİLDİR
Fahri imamlıktan ayrılıp esnaflık yapan Abdulvahap İnan ise "İmamlıktan ayrılmamım tek sebebi kişinin fahri imamlıkta çoğu zaman dilenci durumuna düşmesidir. Nedeni ise fahri imamların geçim kaynağının halkın elinde olması ve maddi imkânların yetersiz hatta hiç olmamasıdır. Fahri imamlara imkânlar sağlanılmadığı için çok büyük sıkıntı içinde kendilerini görüyorlar. Bu nedenle halkın peşinde koşup para istemek zorunda kalıyorlar. Benim yetkililerden beklentim bu sıkıntıların bitmesi için ya maddi olanakların verilmesi ya da fahri imamlık müessesesini ortadan kaldırmalarıdır." dedi.
Halkın fahri imamlara bakış açısının farklı olduğunu anlatan İnan "Halk çoğu zaman fahri imamları kendi parasıyla kullanmak istiyor. İşte ben para vereyim de benim her dediğimi yapsın, benim için çalışsın gibi imamları kullanma işine giriyorlar. Halk bu konu da fahri imamlara minnet ediyor. Ve fahri imamlardan umduklarını bulamayınca da toplanıp bu imama artık bir şey vermeyin diye karar alıyorlar. Bazılarını da o bölgeden kovmak gibi girişimlerde bulunuyorlar." dedi.
İMAMLAR İHMAL EDİLİYOR
Türkiye`de binlerce mağdur hale düşmüş fahri imamların olduğunu ve bunların tek gelirlerinin halkın vereceği üç-beş kuruşa bağlı olduğunu belirten Yakup Arıkarınca "25 yıldır fahri imamlık görevini yapıyorum. Şu an da yaptığımız işler diğer kadrolu imamların göreviyle aynı. Ancak ne yazık ki tek farkımız maaş konusunda. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu da fahri imamların sayısı binleri aşıyor. Erciş`te dahi şu anda onlarca fahri imam bulunuyor. Bu imamların her birisi diğer imamlara oranla daha bilgili ve âlim olan insanlar. Çoğu 3 dil bilen imamlar ve bunlar halkın içinden çıkmış insanlar. Orda yaşayan insanları her yönden tanıyan, ihtiyaçlarına nasıl cevap vereceklerini bilen imamlardır. Ancak ne yazık ki bu imamlar ihmal ediliyor. Bunlara sahip çıkılmıyor. Tek isteğimiz bizlere de maddi yönden olanakların oluşturulmasıdır." dedi.
Burhan Teke - İLKHA