Gaziantep'in Nizip ilçesi Belkıs Mahallesi'ndeki 20 bin dönüm arazi üzerine kurulu olan Zeugma Antik Kenti'nde 1998 yılında çıkarılan ve şehrin önemli simgelerinden biri haline gelen "Çingene Kızı" olarak bilinen mozaiğinin 1960 yılında ABD'ye kaçırılan kayıp parçaları, uzun bir aradan sonra evine döndü.
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenen mozaiklerin çalınarak ABD'nin Ohio Eyaleti'ndeki Bowling Green State Üniversitesi'ne götürülen ve 53 yıldır ABD'de olan Zeugma mozaiklerine ait 12 parça, uçakla dün Türkiye'ye getirildi.
ABD'nin Şikago kentinden THY'ye ait uçakla dün akşam saatlerinde İstanbul'a getirilen ve yoğun sisten dolayı İstanbul Havalimanı'nda bekletilen "Çingene Kızı" mozaiğinin çalınan 12 parçası 58 yıl aradan sonra bugün Gaziantep'e getirildi.
1960 yılından bu yana ABD'de bulunan mozaiğin çalınan parçalarının 58 yıl sonra tekrar Gaziantep'e getirilmesi, kentte sevince neden oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile üniversite arasında daha önce imzalanan anlaşma kapsamında 21 Kasım'da düzenlenen törenle Türkiye'den ABD'ye giden yetkililere teslim edilen Zeugma mozaiklerine ait parçalar sandıkların içerisinde geldi. Büyük bir dikkat ve özenle kargo bölümünden indirilerek araçlara yüklenen mozaik parçaları sergilenecekleri Zeugma Mozaik Müzesi'ne götürüldü.
Eserler, "Çingene Kızı"nın yakınlarında oluşturulan geçici alanda ziyarete açılacak ve daha sonra kalıcı yerlerine yerleştirilecek. "Çingene Kızı" mozaiğinin bordüründen çalınan 12 mozaik parçasında, satir, pan maskesi, Hint tavus kuşu, maenad maskesi gibi tasvirler bulunuyor.
THY'ye ait tarifeli uçakla bugün İstanbul'dan Gaziantep'e getirilen parçalar, havaalanında Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk ile Müze Müdürü Emine Öztürk tarafından karşılandı.
Özel sandıklarda paketlenmiş halde titizlikle uçaktan indirilen parçalar mozaikle birleştirilmek üzere Zeugma Mozaik Müzesine götürüldü.
Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 50 yıllık hasretin bittiğini, çok mutlu, heyecanlı ve gururlu olduğunu söyledi.
Parçaların çalınma sürecini anlatan Şahin, "Çingene Kızı ailesine kavuşuyor. Öncelikle Cumhurbaşkanı ve bize bu duyguyu yaşatan bütün bakanlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Bu eserlerin Gaziantep'e getirilmesindeki iki önemli husustan biri hukuki boyut, diğeri ise lobi faaliyetiydi. Ama en önemli kısmı lobi kısmıydı. İşin birebir takip edilmesiydi."dedi.
1960'lı yıllardan bu yana ABD'de bulunan mozaiğin çalınan parçalarının tekrar Gaziantep'e getirilmesi için çeşitli girişimlerde bulunduklarını belirten Şahin, "Amerika gezimizde, 'siz üniversitesiniz, dünyaya örnek olun' dedik. Yine 'dünyanın en güzel eserinin ve roma döneminin en güzel eserlerinin anavatına dönmesine siz destek olun ki dünyaya bunun kanıtlanabileceğini gösterelim' dedik ve teklifimizi kabul eden üniversite rektörüne ve yönetim kuruluna çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 3 yıl süren diplomatik ilişkilerin ardından "Çingene Kızı"nın 12 eksik parçasının anavatanına kavuştuğunu anlatan Şahin, "Bize düşen şey bu eserlerin kendi anavatına dönmesini sağlamaktı ve bugün bunu başardık. Eserler bugün kendi yuvasına dönecek. Gaziantep'e şunu söylüyorum; 'Çingene kızı' ailesine kavuşuyor. Şimdi bu eseri görme zamanı. Bütün Türkiye'yi ve dünyayı bu güzelliği gelin Gaziantep'te görün. Müzeler ve gastronomi şehri sizi bekliyor." şeklinde konuştu.
Şahin, ABD'den getirilen parçaların 8 Aralık'ta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un katılımıyla yapılacak özel bir lansmanla görücüye çıkacağını da sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)