ABHaber`e göre, AB Konseyi`nin toplantısında Türkiye ile Geri Kabul Anlaşması (GKA) madddesinin ele alındığı sırada Avrupa Komisyonu, Türkiye konusunu tartışmaya açacak. ABHaber`e konuşan AB Konseyi`nden üst düzey bir bürokrat, Lüksemburg`daki toplantıda Türkiye konusunda bir uzlaşı sağlanmaya çalışılacağını belirtti.

ÜZERİNDE UZLAŞI SAĞLANAN ÖNERİ ANKARA`YA GÖTÜRÜLECEK

Ancak bir uzlaşıya varılması durumda bu kamuoyuna açıklanmayacak ve Fransa`da 6 Mayıs`ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu beklenecek. Seçimlerden sonra Türkiye önerisini, AB Dönem Başkanı Danimarka ve Avrupa Komisyonu`ndan oluşacak bir heyet Ankara`ya giderek Türk yetkililere sunacak.

Türkiye, AB`nin üzerinde genel uzlaşı sağladığı öneriye yeşik ışık yakması halinde, 7 Haziran`da AB İçişleri ve Adalet Bakanları Konseyi toplantısında kabul edip Türkiye ile vize diyaloğunu başlatacak.

Bu aşamada Avrupa Komisyonu, Haziran öncesi Türkiye`nin GKA anlaşmasını parafe etmesini isteyecek. Türkiye`nin uzlaşıyı kabul etmesi sonrası AB 7 Haziran`da Türkiye kararını çıkartacak. AB, Türkiye ile vize diyaloğunu başlattıktan sonra Türkiye GKA anlaşmasını imzalaması gerekecek.


-TÜRKİYE`NİN ÖNÜNE KONULACAK YOL HARİTASI:

ABHaber`e göre, AB Konseyi, Türkiye ile vize diyaloğunu başlatılması için Avrupa Komisyonu`na yetki verdikten sonra. Türkiye`nin önüne bir yol haritası konulacak. Bu yol haritası şöyle:

"Biometrik pasaporta geçmesi,

-AB Sınır Koruma Ajansı Frontex ile işbirliğini daha geliştirmesi,

-GKA ile ilgilili AB üyesi ülkelerle ikili anlaşmaların imzalaması .Örneğin Yunanistan ile GKA imzalanması

-Europol ile işbirliğinin geliştirilmesi

-AB`nin göç politikasına uyum sağlanması

-Türkiye`nin vize politikasını AB`nin vize politikasıyla uyumlaştırması."

Türkiye tüm bu şartları yerine getirdikten sonra Avrupa Komisyonu vizenin serbestleştirilmesini gündemine alacak. Yani, Türkler`e vizenin kaldırılması, Ankara`nın önüne konulacak bir dizi şartları yerine getirdikten sonra gündeme gelecek.

Öte yandan Almanya ve Fransa`nın, Türkler`e vizelerin kaldırılmasına kesinlikle karşı olduğu da vurgulanıyor.