Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi Azadi Caddesi sakinleri, 5 yıldan beridir yollarının yapılmadığını ve mağdur olduklarını belirterek, kışın çamurdan, yazın ise tozdan geçilmeyen yollarının yapılmasını istediler. Yetkililer ise hava şartlarına göre yakın zamanda çalışma yapacaklarını kaydettiler.
Caddelerindeki yol çalışmalarının yıllardır bitirilmemesinin, beraberinde bazı mağduriyetler getirdiğini söyleyen esnaf ve mahalleliler, yol bozuk olduğu için servis şoförlerinin caddelerine uğramadığını ve bu yüzden çocuklarının eğitimleri noktasında sıkıntılar yaşadıklarını belirttiler.
Söz konusu caddenin yakınındaki sokakların da yollarının bozuk olduğunu kaydeden vatandaşlar, yetkililerin duruma müdahale etmelerini istediler.
Caddelerinin çevre düzenlemesinin henüz yapılmadığından, aydınlatmanın olmadığını ifade eden mahalle sakinleri, özellikle yaz aylarında sık sık hırsızların ortalıkta cirit attığını dile getirdiler.
Esnaf ve mahalle sakinleri olarak mağduriyet yaşadıklarını söyleyen esnaf Abdülgani Eraslan, "5 yıldan beridir caddemizdeki yol çalışmaları bitirilmedi. Hem esnaf hem de mahalle sakinleri olarak mağduriyet yaşıyoruz. Yol sıkıntısından dolayı okul sıkıntısı da yaşıyoruz. Geçen yaz aile hekimliği aracılığıyla dilekçe vermiştik. Toplu olarak imzalayıp belediyeye göndermiştik. Bize herhangi bir cevap gelmedi. Ve biz hâlâ dilekçemize verilecek cevabı bekliyoruz." diyerek sorunlarına el atılmamasından yakındı.
"Yollarımız yazın toz-toprak, kışın da çamur"
"Yetkililerimizden bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz." diyen Eraslan, "5 yıldan beri burada evimiz ve işyerimiz var ama caddemiz, sokağımız yok. Yollarımız yağışlı günlerde çamurdan geçilmiyor. Yazın toz-toprak, kışın da çamur. Bir yapının 5 yıl sonra caddesi, yolu yapılmıyorsa ne diyebiliriz ki. Diyarbakır son yıllarda bu kadar hizmet gördü ama bizim burada hizmet görmememizin sebebi kuytu köşede olmamız mı acaba! Üvey evlat muamelesi mi görüyoruz? Neden bu hizmetten bu kadar mahrum kaldık bilmiyoruz. Yetkililerden bir gün gelip buraya bir göz atmalarını istiyoruz. Zaten ne demek istediğimizi ve neye ihtiyacımız olduğunu onlar görünce anlarlar." ifadelerini kullandı.
"Çevre düzenlemesi ve aydınlatma olmadığı için hırsızlar cirit atıyor"
Yol sıkıntısının hırsızlara kapı araladığına işaret eden Eraslan, son olarak şunları kaydetti:
"Yol, çevre düzenlemesi ve aydınlatma olmadığı için ve yazın insanlar pencere ve balkonlarını açık bıraktığından hırsızlar rahatlıkla burada cirit atıyor. Burada arada bir emniyetin devriye gezmesini istiyoruz. Özellikle yazın. Eğer yolumuz yapılsaydı ve aydınlatma da olsaydı belki buna da gerek kalmazdı."
"Yetkililerden buraya bir el atmalarını istiyoruz"
Yol sorunlarının eğitimlerini de etkilediğini vurgulayan lise öğrencisi Yusuf Can ise bozuk yol ile birlikte yağışlı günlerde oluşan çamurdan dolayı servislerin kapılarına gelmediğini belirtti.
Can, şunları söyledi:
"Biz okula giderken dizimize kadar çamur oluyor. Pantolonumuz sürekli kirlendiği için kimi zaman okula sivil gitmek zorunda kalıyoruz. Bu sefer de bizi okula almıyorlar. Ayrıca servis istiyoruz. Servisler, 'Oraları çamurdur.' deyip gelmiyorlar. Bu yolların yapılması lazım. Yol sıkıntısından dolayı servis ücreti de farklı oluyor. Gelen servis de 300-400 TL para istiyor. Zaten bunu ödeyebilecek bir öğrenci değiliz. Yollarımız 3-4 yıldan beridir yapılıyor, bozuluyor, yine çamur oluyor. Yetkililerden buraya bir el atmalarını ve gereği neyse yapılmasını arz ediyoruz."
Konuyla ilgili İLKHA muhabirinin görüştüğü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım ve Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığından yetkililer, altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra hava durumunun iyi olması halinde çalışmalara başlanacağını bildirdiler. Yetkililer, hava durumu iyi olmazsa caddeyle ilgili çalışmaların gelecek yıl içerisinde tamamlanabileceğini de aktardılar.
Azadi Caddesi'nin yanındaki sokakların durumuyla ilgili konuşan Bağlar Belediyesi yetkilileri ise parke taşı çalışmalarının ardından hava durumuna bağlı olarak çalışmalara başlayacaklarını belirttiler. (Muhammed Said Aksoy, Hamza Adiyaman- İLKHA)