Mardin'in Kızıltepe ilçesine sadece iki kilometre mesafede bulunan Üçevler (Gundık) Mahallesi (köyü) çamurdan geçilmiyor. Yağan yağmur ile birlikte çamur deryasına dönen mahallede en büyük mağduriyeti ise çocuklar yaşıyor.
Sokakta oyun oynamayan çocuklar, okula da gidemiyor. Mahalleye gelen servis araçları ise çamur içinde kalan çocukları araca bindiremiyor. Bazı öğrenciler, okula gidebilmek için ayaklarına poşet geçiriyor.
İLKHA muhabirlerine konuşan mahalle sakinleri, 21'inci yüzyılda yaşanan manzaranın utandırdığını, yolun bir an önce yapılması gerektiğini söylediler.
Çamur en çok öğrencileri etkiliyor
Çamurdan dolayı perişan olduklarını söyleyen Şemsa Başak, "Bütün yollar bozulmuş, biz de günahız, gelip yollarımızı yapsınlar. Arabalar çamurda saplanıyor, çıkamıyorlar. Kızıltepe ile aramız bir adımlık yerdir, burası da Kızıltepe'nin bir mahallesidir. Dağ başlarındaki yollar yapılmış ama bizim Kızıltepe'nin bir mahallesi yollarımızı yapmıyorlar. Bu adalet değildir, bize acısınlar. Çocuklarımız okula gidemiyor servis koltuklarımız kirlenecek diye onları almıyor dün kızım bu çamurun içerisinde düştü mahvoldu. Çok perişan haldeyiz. Biraz merhametli olsunlar, Allah'tan korksunlar, gelip halimizi görsünler ve yollarımız yapsınlar." dedi.
"Yüzyıl öncesi gibi yaşıyoruz"
Yollarının yapılması isteyen Leyla Kızıl ise "Kayyum bize bir çare bulsun. Gelip köyü dolaşsınlar, eğer onlar bu halde yaşayabileceklerse biz de yaşayalım. Çocuklarımız okuldan kalıyorlar hepsi hastalandılar. Yaklaşık 10 gündür çocuklarımız doğru dürüst okula gidemiyor. Kızıltepe ile aramız 2 kilometredir ama yüzyıl öncesi gibi yaşıyoruz. Ne doğru dürüst bir kanalizasyonumuz var, ne de yolumuz var. Bu ne haldir? Burada terk edilmişiz. Nereye gidiyorsak kapılar yüzümüze kapanıyor. Kim burada dayanabilir ki? Hepimizin evi bu haldedir. Evden çıkamıyoruz. Doktora, çarşıya gidemiyoruz 3 aydır bu haldeyiz. Özürlü olan çocuklarda okula gidemiyor çünkü servis onları alamıyor." diye konuştu.
"Hepimiz mahsur kalmışız"
Yaklaşık 3 ay önce kanalizasyon için yollarının kazıldığını ve yapılmadan gidildiğini ileri süren Mahalle Muhtarı İsmail Ortanç, şunları söyledi:
"Yazın gelip yapmadılar şimdi kış geldi, yağmur yağıyor. Geçenlerde gelip biraz düzeltip gittiler. Başka bir şey yok. Ne gelen var ne giden. Çocukların halini görüyorsunuz okula gidemiyorlar, servis gelemiyor. Servisler gelmemekte haklılar çünkü çamur yüzünden gelemiyorlar. Şimdi belediyeden geliyorum, geleceğiz diyorlar. Köy girişine kadar Mardin Büyükşehir'e ait, burası da bizim belediyeye aittir. 10 seferdir gidiyorum. Çocuklar okula gidemiyor, arabalar gelip gidemiyor, burada hepimizi mahsur kalmışız. Hem ilkokul hem de diğer okullar için servis gelemiyor. Çocuklar bu halde oldukları için onları alamıyorlar. Çocukların yarısı okula gidemiyor, gidenler de ayaklarına poşet geçirip gidiyorlar. Valilik'e Watsapp üzerinden gönderdik, şikâyette bulunduk. Büyükşehir'e şikâyette bulunduk, buraya gönderdik, Cumhurbaşkanlığına attık, başka kime atacağız bilemiyoruz. Ne yazarsanız doğrudur yalan bir şey yok."
"Ayaklarıma poşet geçirerek okula gidiyorum"
Çamurdan dolayı ancak ayaklarına poşet geçirerek okula gidebildiğini belirten öğrencilerden Eyüp Ortanç, "Yollarımızın yapılmasını istiyorum, başka bir şey istemiyorum. Yollarımız yapılsın bize yeterlidir. Yağmur yağdığında her yer çamur oluyor. Ayaklarımız çamur olduğunda da annemiz bize kızıyor ne yapacağız? Bizde bilmiyoruz." dedi.
"Çamurdan dolayı okula gidemiyorum"
Çamurdan dolayı okula gidemediğini söyleyen 7'inci sınıf öğrencisi Evin Ortanç, "Servislerimiz çamurun içerisinde kalıyor. Bizde çamurun içerisinde olduğumuz servislere binemiyoruz. Sürekli ayaklarımız çamurun içerisindedir yollarımızın yapılmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.
"21'inci yüzyıldayız hala köylerde çamur var"
Üçevler Mahallesi'ne misafirliğe gelen Necmettin Çotuk ise çamurdan dolayı yolun kapandığından yakınarak şunları söyledi:
"Eniştemin misafirliğine gidecektik ama Üçevler yolu çamurdan dolayı kapalı. Çamurdan köyün içerisine girilemiyor. Herhalde bu köyde herhangi bir hizmet olmamış, olmayacak da gözüküyor. Biz ayda bir misafirliğe geliyoruz, mağdur oluyoruz acaba köylüler yılın 365 günü bu köyde ne yapıyor? Devletin bir an önce bu köye müdahale etmesi lazımdır. 21'inci yüzyıldayız hala köylerde çamur var." (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA)