VAN - Nisan 2011'de düzenlenen operasyonlarla başlayan ve biri tutuklu 8 kişinin yargılandığı El Kaide davası bugün Van 3. Ağır ceza mahkemesinde görüldü.

 

Bugün saat 09.00 başlaması beklenen mahkeme öğleden sonra saat 13.30'da başladı ve beş buçuk saat sürdü. Tutuksuz yargılanan 7 sanık ile tutuklu bulunan Ferman İdrak savcı tarafından dinlendi. Daha sonra tek tutuklu sanık olan Ferman İdrak'ın tahliyesine karar verildi.

 

"Gel Çiğköfte Almışım Birlikte Yeriz"
Ferman İdrak'ın bir yıldır suçsuz yere tutuklu olduğunu söyleyen akrabaları, "Ferman İdrak 12 Nisan 2011 Salı günü gözaltına alındı. Ve yaklaşık olarak bir yıldır suçsuz yere tutukluydu. Elde tutulur bir delil veya suç unsuru olabilecek en ufak bir şey yoktu. Havadan sudan bahanelerle içeride tutuyorlardı. İşte telefonunda arkadaşına "gel çiğköfte almışım birlikte yeriz.", "Arapça dersi yapalım", "çarşıya gel" ve "sohbete gidelim gibi konuşmaları kendisine soruldu. İlginç olan bir soru da 6 yaşında hafızlık dersi alan çocuğunu niçin buna teşvik ettiği sorusuydu. El Kaide'ye üye olma ve örgüte adam kazandırma gibi tamamen kurgudan oluşturulan bir iddianame hazırlanmış ve bununla bir yıl boyunca mağdur edildik" dedi.

 

"Amcamın Tek Suçu Müslüman Olmasıydı"
Ferman İdrak'ın evli ve 3 çocuk sahibi olduğunu söyleyen İdrak'ın yeğeni Murat İdrak, "Amcam evli ve üç çocuk sahibidir. İkisi erkek birde kız çocuğu var. Yaşanan depremlerde büyük mağduriyetler yaşadık. Ailesi ve çocukları uzun bir süre çadırda kaldılar. Ve hiçbir yardımdan da faydalanamadık. Amcamın tek suçu Müslüman olmasıydı. Burada Müslüman olduktan sonra suçlu olman çok kolaydır" ifadelerini kullandı.

 

Ayrıca davanın avukatlarından M. Mehdi Oğuz da müvekkilinin suçsuz olduğunu ve beraatını beklediklerini dile getirerek, "Müvekkilim suçsuz olduğu için tahliye kararı bizim için sürpriz olmadı. Beklediğimiz bir karardı. Büyük bir mağduriyet yaşanıyordu. Nihayet bu şekilde son buldu" dedi.

 

Öte yandan duruşma 3 Temmuz 2012 tarihine ertelendi. (Murat Dalgın - İLKHA)