BATMAN- Güneydoğu'da fazla rağbet gören kaçak sigara satışı ve kullanımı için Batman Valiliği satıcı ve kullanıcılarına uyarıda bulundu. Açıklamada özellikle Batman'ın en işlek caddesi olan Diyarbakır Caddesi başta olmak üzere seyyar tezgâhlarda satılan gümrük kaçağı sigaraların halkın sağlığını tehdit ettiği belirtildi. Sağlıksız ortamlarda depolanan ve Türkiye'ye kaçak yollardan giren sigaralar adeta zehir saçtığı vurgulandı. Üretim ve depolanma koşullarının uygun olmamasından dolayı kaçak sigaralar üzerinde çeşitli mantar ve küf türlerinin oluştuğunun gözlendiği belirtildi.

 

Açıklamanın devamında "Sağlık kuruluşlarınca yapılan incelemeler sonrasında ucuz olduğu için tercih edilen gümrük kaçağı birçok sigaranın saf tütünden oluşmadığı ortaya çıkmıştır. Laboratuvar sonuçlarına göre, en çok tüketilen kaçak sigara markalarında, küçükbaş havyan gübresi, kömür tozu ve farklı otlar tespit edilmiştir. Hayvan gübresinin yakılarak içilmesi, zehir oranını en az bin kat artırmakta, kömür tozundaki zehirlerde vatandaşların hayatını tehlikeye atmaktadır. Uzmanlar, vatandaşların kesinlikle kaçak sigaradan uzak durmaları gerektiğini, aksi takdirde, çok geçmeden başta boğaz kanseri olmak üzere çok sayıda hastalık ile zehirleme vakalarının ortaya çıkacağı uyarısında bulunmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

 

Valilik olarak halkın sağlığını korumak amacıyla ile Belediye Başkanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yapacakları dile getirilen açıklamada, Emniyet Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğünden kurulacak özel ekiplerle tablacı diye tabir edilen kaçak sigara satıcılarına yönelik çalışmalar yapılacağı ve kaçak sigara satanların tezgâhlarına el konulacağı ve idari para cezası verileceği vurgulandı.(Halid Coşkun-İLKHA)