Sağlık alanındaki sorunlara dikkat çekmek amacıyla Sağlık-Sen Diyarbakır Şubesi tarafından düzenlenen basın açıklamasında, döner sermayedeki adaletsizlik, ehliyet ve liyakatten yoksun yöneticiler ile sağlıkta şiddet konularında acil çözüm çağrısında bulunuldu.

Sağlık-Sen üyelerinin katıldığı basın açıklamasını, Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu okudu.

Sağlık hizmetlerinin yurt genelinde çok iyi iken yerelde iyi görünmediğine dikkat çeken Ensarioğlu, hergün sağlık çalışanlarıyla bir araya gelerek istişarelerde bulunduklarını, sağlık çalışanları ile hizmet alan vatandaşların sağlıksız gidişattan olumsuz etkilendiklerini dile getirdi.

"Döner sermaye adaletsizliği mevcut"

Döner sermaye bütçesinin, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığını vermekte kullanılacağı yerde, liyakatsiz yöneticiler tarafından sağlıksız planlamalar yapıldığı için sağlık çalışanlarının alın terlerinin karşılığı olan döner sermaye performans ödemesinin yapılamadığını belirten Ensarioğlu, "Bugün döner sermaye ödemelerindeki adaletsizlik öyle bir noktaya gelmiştir ki bütün bir ay izinli olan sağlık personeli ile tüm ay boyunca çalışan sağlık personeli arasında döner sermaye ödemelerinde hiçbir fark kalmamıştır. Ne acıdır ki her iki sağlık çalışanına da döner sermaye performans ödemesi yapılamayacak bir duruma gelinmiştir. Bu da iş barışını bozmaktadır ve mevcutta görev alan yöneticiler bu duruma çözüm üretmede yetersiz kalmaktadır. Durum her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. Bilinmelidir ki kamu sağlık tesislerinin hayatını devam ettirebilmeleri ve sağlık sisteminin finansal devamlılığı için sağlıklı planlama yapabilecek liyakatli yöneticilere ihtiyaç vardır.  Yetkili sendika olarak sağlık çalışanlarımızın hakkının takipçisiyiz ve bu durum çözülünceye kadar da takipçisi olmaya devam edeceğiz." dedi.

"Hatalı yönetici atamaları, yönetimsel boşluklar oluşturdu"

"Bir yıl önce bakanlığımız bir sistem değişikliğine giderek Halk Sağlığı Kurumu ile Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğini Sağlık Müdürlüğü bünyesinde toplamıştır." diyen Ensarioğlu, "Nitekim yapılan bu yenilik tüm ülke genelinde çok profesyonel bir şekilde işletilirken, Diyarbakır ilinde yapılan hatalı yönetici atamalarıyla bu proje sekteye uğramıştır. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde; yeni sistemle atanmış olunan yöneticilerin ehliyet ve liyakat hususunda noksan oldukları, bu durumdan kaynaklı olarak birçok kurumumuzda yönetimsel boşluklar oluştuğu ve bu yönetimsel boşluklardan kaynaklı olarak birçok kurumun ciddi zarar gördüğü ve bu zararların kuruma başvuru yapan hastaları ve çalışanları olumsuz etkilediği gözlenmiştir." ifadelerini kullandı.

"Çalışanlarımız mobbinge maruz bırakılıyor"

Kimi çalışanlarının, çalışma hayatında mobbinge (zorbalık) maruz bırakıldığını dile getiren Ensarioğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Özellikle yerelde bulunan kurumlarımızda, çalışanlarımızdan almış olduğumuz geri bildirimlerde birçok çalışanımızın liyakatsiz yöneticiler tarafından mobbinge maruz bırakıldığı ve ehil personellerin küstürüldüğü bu tutum ve davranışların sonucunda çalışma barışının bozulduğu tespitlerimiz arasındadır. Yetkili sendika olarak bu bezdiri ve sosyal kabadayılığın yaklaşımının karşısında olup, mazlum ve mağdurun sesi olarak her zaman hesap soracağız."

"Sağlıkta şiddete ciddi önlemler alınsın"

Sağlık sektöründeki şiddet olaylarının engellenmesi gerektiğine işaret eden Ensarioğlu, son olarak şunları söyledi:

"Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında hayatını kaybeden, tehdit edilen veya şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının bu gidişatına bir 'dur' denmesini ve ciddi tedbirler alınmasını istiyoruz Bizler Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası olarak Sağlıkta şiddetin her türlüsüne karşıyız. İlimizde sağlıktaki bu kötü gidişata bir an evvel müdahale edilmesi için çağrıda bulunuyoruz." (Emrah Deniz, Muhammed Said Aksoy - İLKHA)