Van'da, 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremin 7'nci yıl dönümü nedeniyle Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Deprem Çalıştayı' düzenlendi.
Bir otelde bu yıl ikincisi düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın yaptı.
Yalçın, Türkiye'nin ve Van şehrinin birinci derecede deprem kuşağında olduğunu hatırlattı.
Yalçın, "Her an yeni bir depremle karşı karşıya kalabiliriz. 1976 Çaldıran, 2011 Van ve Erciş depremleri ile de bunu anlamış olduk. Böyle acıların bir daha yaşanmamasını ümit ediyoruz. Ancak depremle yaşamayı da öğrenmek zorundayız." dedi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl ilki düzenlenen çalıştayda depremin bilimsel ve teknik yönünü ele aldıklarını, bu çalıştayda ise depremin sosyolojik irdelenmesi ve kentsel dönüşüm konularını konuşacaklarını belirten Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin imar planına uygun jeolojik ve jeofizik çalışmalar yapıyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana sadece Çaldıran İlçemizde 824 hektarlık alanda bu çalışmamızı tamamladık. Yine bu çalışmalarımızı şehir genelinde de yürütüyoruz. Bunun yanı sıra kentsel dönüşüm projeleriyle depremin yıkıcı etkisinden korunmak için depreme dayanaklı yapılar inşa ediyoruz. Bu çalışmalar kapsamında Kent Meydanı, Kent Müzesi, Peynirciler Çarşısı, Sakatatçılar Çarşısı gibi projeler hayata geçirdik. Yine Çevre Yolunda 6 bin hektarlık yerleşim alanı açtık. Akköprü Mahallemizde de riskli alan olarak belirlenen kısımlarda kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Kentin gelişimi ve yeni yapılanma için bu çalışmalar önem arz ediyor."
"O tarihteki Van Belediyesi krizi fırsata çeviremedi"
Depremin ardından yapılan çalışmaları hatırlatan Yalçın, "Depreminin hemen ardından devletimiz Erciş ve Van'da çok iyi çalışmalar yaptı. Yaptığı çalışmaları hepimiz biliyoruz. Bu çalışmalarla birlikte şehir merkezinde riskli yapıların tadilatı ve yıkımı da oldu. Van o zaman imar açısından bu krizi fırsata çevirebilirdi. Ancak o günkü belediyenin belli ki buna ufku yetmedi, akıl edemediler. Muhtemel depremlere karşı çok iyi tedbirler alabilirlerdi. Maalesef şu an itibariyle Van'ın depremlere çokta hazırlıklı olduğunu söylemek mümkün değil. Halen çok sayıda kaçak yapımız mevcut, depremle yaşamayı bilmeliyiz. Biz şimdi bile yara almış yapıların temizlenme işlemlerini sürdürüyoruz. Biz bu çalıştayımızda bunları ele alarak bir kez daha konuşacağız. Ben bu çalıştayda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Van depreminde hayatını kaybedenlere rahmet yakınlarına da sabır diliyorum." dedi.
"Türkiye'de son 32 yılda 240 bin deprem meydana geldi"
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya ise Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7.2 ile 9 Kasım'da 5.6 büyüklüğündeki depremlerde 644 vatandaşın hayatını kaybettiğine hatırlattı.
Prof. Dr. Kazankaya, "Bu depremlerde bin 966 vatandaşımız yaralanmış, 252 kişi enkazdan sağ olarak kurtarılmış ve 2 bin 337 konut yıkılmıştır. Depremin hemen ardından Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hükümet üyelerimiz ve 80 milyon vatandaşımızın maddi ve manevi desteğiyle deprem yaraları hızlıca sarılmıştır. Depremin oluşumu önlenemeyeceğine göre, insan için tek çare can kayıplarını ve hasarı azaltabilecek önlemler alınması. Türkiye'de son 32 yılda 240 bin deprem meydana gelmiştir. Doğal afetlerde yıkım olduktan sonra değil, yıkım olmadan önlem alınmasıyla mümkündür. Kentsel dönüşüm programı kapsamında, güvensiz binaların yıkılması ve devletimizin de imkânlarını kullanarak, depreme dayanıklı binalar yapılmalı." diye konuştu.
Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe'nin selamlama konuşmasının ardından program İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Özçep, Van YYÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Suvat Parin, Van YYÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mucip Tapan, Van YYÜ Şehir Plancısı A. Faruk Göksu ve Gazeteci İkram Kali'nin yaptığı sunumlarla devam etti.
Çalıştaya Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Salih Allahverdi, Ülker Cem Kaplan, Kurum müdürleri STK temsilcileri, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve vatandaşlar katıldı. (Yunus Tuğrul-İLKHA)