Resepsiyona, çok sayıda AK Partili milletvekili eşleriyle birlikte katılırken protokolden ilk gelen Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları oldu.

Emine Erdoğan İlk Kez Katıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resepsiyona eşi Emine Erdoğan ile geldi.

Erdoğan, basın mensuplarının ``Eşinizle ilk defa geliyorsunuz`` sorusuna, ``Daha önce farklı şartlar olduğu için uygun değildi ama şimdi uygun şartlar oluştuğu için birlikte geldik`` diye cevap verdi.

``Diğer resepsiyonlara göre farklı bir heyecan var mı?`` sorusunu da yanıtlayan Erdoğan, ``Onun değerlendirmesini, tespitini siz yapacaksınız. Sizler dışarıdan daha iyi görürsünüz. Biz içeride olduğumuz için tam göremeyiz`` diye konuştu.

Bir basın mensubunun, ``Askerler de uzun zamandır ilk defa resepsiyona geldiler`` sözleri üzerine Erdoğan, ``Buradalar değil mi? Güzel`` ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Yalnız Geldi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise resepsiyona yalnız geldi. Gül’ü Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve eşi karşıladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resepsiyona eşli katılımı, "Eşsiz olması normal değil, bu tür faaliyetler eşli olur" sözleriyle yorumladı.

Gül, Türk Silahlı Kuvvetlerin komuta kademesinin resepsiyona katılımına ise "Silahlı Kuvvetlerin milli günlerde temsili çok önemli anlam ifade eder" yorumunda bulundu.

BDP`nin Katılmaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BDP`nin Meclis Genel Kurulu`ndaki özel oturumda yer almamasını " Meclis`te grubu bulunan partiler olması gerekirdi, herkes düşüncesini ifade etmesi gerekirdi. Konuşanlar da farklı görüşlerini ifade ettiler, BDP de konuşsaydı iyi olurdu" sözleriyle değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, BDP`nin Amerika Birleşik Devletlerindeki bazı temaslarını ise normal karşıladı. Gül, " Partiler Amerika`da Avrupa`da kendilerini anlatmak için çaba sarf eder ayrıcalık olarak görmemek lazım" dedi.

Gül, " Temasları illegal faaliyet gibi görmemem lazım" diye konuştu.

Maliki`nin Sözleri

Dış politikaya yönelik soruları da cevaplandıran Gül, Irak Başbakanı Maliki`nin Türkiye`nin ülkesinin içişleri karıştığına ilişkin sözlerini " Türkiye komşularının huzur ve istikrarına kendisinin huzur ve istikrarı kadar önem verir" diyerek değerlendirdi.

Gül, Mesud Barzani`nin PKK`ya yönelik silahlı mücadele dönemi kapandı açıklamasını da " Onlar da silahlı mücadelenin çağın düşüncesi olmadığını gördü" sözleriyle yorumladı.