T.C. New York Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen etkinlik Felician College`de gerçekleştirildi.
Etkinliğe Prof. Dr. Ünal`ın yanı sıra Türkiye`nin Washington Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Yaşar Çolak, New York Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ateşesi Süleyman Duman, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çınar ile Amerika`da bir çok kentten Türk-Amerikan toplumundan çok sayıda kişi katıldı.
Etkinlikte konuşan Duman ve Çolak günün anlam ve önemine ilişkin birer konuşma yaptı. Daha sonra konferans veren Prof. Dr. Ünal, Hz. Muhhamed (sav)`in hayatına ve ahlak anlayışına ilişkin bir sunum yaptı.
Diyanet İşleri Başkanlığı`nın 2012 yılının temasını “Kardeşlik Ahlakı ve Hukuku” olarak belirlediğini anımsatan Prof. Dr. Ünal, bu nedenle herkesin Peygamber`i bu yönleriyle anlamaya çalışması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Ünal şöyle konuştu: "Sünnet, Peygamberin dini ve ahlaki yönlerinden ibarettir. Peki bu neyi dışarda bırakıyor? Bu, insan olarak, beşeri olarak bir takım doğuştan getirdiği özellikleri dışarda bırakıyor. Peygamberler de bizim gibi insandır. Onun için Kur`an-ı Kerim hiç bir ayetinde Peygamber Efendimiz`in beşeri özelliklerinden bahsetmemiş. Onun boyundan posundan, ne yediğinden ne içtiğinden bahseden ayet yoktur. Ame ne vardır? Onun mücadele azminden, hayasından, nezaketinden, hoşgörüsünden, şefkatinden, merhametinden bahseden ayeti kerimeler vardır. Onun güzel ahlakından bahseden ayeti kerimeler vardır. O yüzden örnek alacağımız yeri bize gösteriyor Cenab-ı Allah. Yoksa her insanda olabilecek beşeri özellikler örnek alınması gerekli şeyler değildir. Onun için bazı insanlar sünnet diye kıyafet değiştiriyor, başka şeyler yapıyor ve Peygamber`den bunları örnek alıyor. Hayır, o değil bizden istenen. Bunu ne Peygamberimiz ister, ne Allah ister. Allah`ın tek istediği şey, Kur`an ahlakına sahip olan bu elçinin ortaya koyduğu güzel örnekleri benimsemek ve hayatımızda yansıtabilmektir. Bütün mesele budur."
Batı toplumlarında Peygamber`in hayatının farklı şekillerde anlatılarak, çarpıtıldığını ifade eden Prof. Dr. Ünal, bu nedenle herkesin sağlam kaynaklardan doğru düzgün bilgilerle Peygamber`i tanıması ve anlaması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Ünal, herkesin farklı kavimlerde yaratıldığını belirterk, "Farklılıklar düşman olmamız için değil, birbirimizi tanıyıp ve ilişki kurmamız içindir" dedi. Prof. Dr. Ünal, "İnsan insanın kurdu değil, insan insanın yurdudur. Birbirimize düşman olmamız için değil, tanışıp ilişki kurmamız için farklı yaratıldık" diye konuştu.
Konferansta Prof. Dr. Ünal`a bir tablo hediye edilirken; çok sayıda ünlünün Kutlu Doğum Haftası`na ilişkin görüşlerinin yer aldığı slayt gösteriminin ardından Ahmet Erdoğdular Musiki Grubu konuklara tasavvuf musikisi dinletisi verdi.