Batman İl Müftülüğü Oduncular Sitesi Yatılı Erkek Kur'an Kursu, bugün düzenlediği törenle Arapça ve dini ilimler eğitimlerini tamamlayan 8 talebeye törenle icazetlerini verdi.

Bayındır Mahallesinde bulunan Oduncular Sitesi Camisi'nde düzenlenen icazet merasimine, Batman İl Müftüsü Turgut Erhan, Siirt İl Müftüsü Ahmet Altıok, Midyat İlçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik, Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Şemsettin Dursun,  Oduncular Sitesi Yatılı Erkek Kur'an Kursu hocaları, çok sayıda bölge âlimi ve halk katıldı.

Siirt İl Müftüsü Ahmet Altıok'un Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan tören, Medrese Müderrisi Molla Taha Baran'ın açılış konuşmasıyla devam etti.

"İslam ilme büyük önem vermiş"

İslam'ın ilme, okumaya bilgiye büyük önem verdiğini belirten Baran, "Memleketimizde eskiden beri medresede okuyan talebeler belirli bir müfredattan sonra hocaları tarafından icazet veriliyor. Talebeler aldıkları icazetlerle milletin içinde dini vazifeleri yerine getire bilir. İcazet tarihi sahabeler döneminden beri vardır. İslam ilmi başka din ve ideolojilerde yok." dedi.

"Medreseler ilmin membaı ve mekânıdır"

Molla Taha Baran'ın konuşmasının ardından Batman İl Müftüsü Turgut Erhan, "Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Mekke'deyken Darul Erkam ile ilmi insanlara aktarma fırsatı buluyor. Daha sonra da Medine'de de Suffa Ashabı diye nitelendirdiğimiz hemen Mescid-i Nebevi'nin yanı başında medreselerin ilk temeli orada atılıyor. Daha sonra Nizamiye Medreseleriyle beraber bu sistemli bir şekilde dalga dalga Müslümanların arasında yayılıyor. Medreselerin oralardan gelip bugünlere kadar gelmesi ve aynı zamanda ilmin membaının Kur'an'a, Hazreti Muhammed Mustafa'ya (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ve onun yolunu takip edip ona dayandırmanın da bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Medreseler Suffa ve Darul Erkam'a dayandığını belirten Erhan, "Hiç şüphesiz medreselerde ilim öğreniliyor. Buralar ilmin membaı ve mekânıdır. Evet, bugün belki günümüzde ilmin öğrenilebileceği kaynaklar oldukça fazlalaşmış durumda. Fakat şu bir gerçektir ki bugün belki öğrenebileceğimiz bilgi kaynakları fazlalaşmış, ancak bilgi kirliliği içerisinde hakiki bilgiyi, doğru bilgiyi Kur'an ve sünnet çerçevesi içindeki bilginin edinebileceği mekânların aslı Suffa ve Darul Erkam'a dayanan hocalığı Hazreti Muhammed Mustafa'nın (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) başlatmış olduğu bu medreselerdedir. Çünkü burada ilmin aynı zamanda kuru bilgisi değil edebi de öğretiliyor." diye konuştu.

İl Müftüsünün konuşmasının ardından program, okunan kasidelerle devam etti. Kasidelerin ardından ilmin fazileti ile ilgili Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Mehmet Halil Çiçek, bir konuşma yaptı.

"İlmi başarılarda bir takım törenlerin yapılması gelenektir"

İlmin fazileti ve düzenlenen merasimlerle ilgili bilgi veren Çiçek, "Bu tür ilmi başarılarda bir takım törenlerin yapılması bir gelenektir. Büyük bir hadis alimi olan İbnu Hacer El-Askalani hicri 852'de vefat etmiş. İbnu Hacer El-Askalani Fethül Bari adındaki kitabı bitirince bin altın harcadığı bir ziyafet düzenliyor. Hazreti Ömer'den de bir rivayet var. Hazreti Ömer Bakara Süresini ezberleyince (sadece lafzını ezberleme değil, ilmini hikmetini öğrenince) bunun için bir ziyafet verdiği noktasında rivayetler var. Dolayısıyla bizim ilim geleneğimizde bu var." dedi.

Ardından Molla Salih Ekinci ve Medrese Âlimleri Vakfı (MEDAV) Genel Başkanı Molla Tayyip Elçi birer konuşma yapıktan sonra genç âlimler adına Sibğatullah Baran Arapça bir konuşma yaptı.

Program, Oduncular Sitesi Yatılı Erkek Kur'an Kursu Müderrisi Molla Taha Baran'ın icazet metnini okuması ile devam etti.

İlahiler ve salavatlar eşliğinde devam eden program icazet almayı hak eden 8 âlime icazet belgeleri takdim edildi.

İcazet alan talebelere 6 sene önce vefat eden Abdulcelil Candan hocanın yazdığı kitaplar set olarak Abdulcelil Candan Hocanın oğlu Abdurrahman Candan tarafından hediye edildi. Son olarak kılınan öğle namazından sonra hazırlanan öğle yemeği ikram edildi. (Mehmet Sait Çelik -İLKHA)