Gaziantep İl Müftülüğü öncülüğünde Şahinbey İlçe Müftülüğüne bağlı Hoşgör Fatih Kur'an Kursunda görme engelli öğrenciler için açılan kursta, Kur'an-ı Kerim'i parmaklarıyla ezberleyen görme engelli hafızlar yetiştiriliyor.

Gaziantep'te doğuştan görme engelli 4 öğrencinin, Kur'an-ı Kerim aşkı görenleri imrendiriyor. Kur'an-ı Kerim'i öğrenme ve ezberlemede hiçbir "engel" tanımayan bu öğrenciler, hafız olmak için büyük bir gayret gösteriyorlar.

Gap Görme Engelliler İlk ve Ortaokulu öğrencilerinden Mehmet Durmuş (13), Abdulkadir Serttaş (12),  Mete Han Toprak (11) ve Süleyman Timuçin (10), hem okula gidiyorlar hem de hafız olabilmek için okuldan sonra hafızlık kursuna katlıyorlar.

Görme engelli öğrenciler, hafızlık eğitimi için haftanın 6 günü 5 saat 'Hâfızlık Temel Öğretim Programı' eğitimi alıyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Görme engellilere yönelik özel hazırlanan Braille alfabesine (kabartma yazılı) Kur'an-ı Kerim'e dokunarak gönül gözleriyle okuyan ve ezberleyen görme engelli öğrencilerin, bu azim ve gayretleri herkese örnek oluyor.

Görme engelli olmalarına rağmen parmaklarındaki dokunma hissi ile kutsal kitabımız olan ilahi mesajı okuyabilmenin ve ezberlemenin hazzına varmanın mutluluğuna erdiklerini belirten öğrenciler, Kur'an-ı Kerim'i öğrenmenin, ezberlemenin hiçbir "engel" tanımadığını söylediler.

Kur'an-ı Kerim öğrenmek için hiçbir engelin olmadığının altını çizen görme engelli öğrenciler, Kur'an-ı Kerim'i gönül gözüyle öğrendiklerini ve ezberlediklerini dile getirdiler.

Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, engellilerinde dini, manevi eğitimi alma, bu konuda uzmanlaşma, kendilerini yetiştirme, eğitim ve öğretimlerini tamamlama haklarının olduğunu, bu kapsamda görme engelliler için hafızlık kursu açtıklarını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığının dezavantajlı gruplara yönelik birçok hizmetinin bulunduğunu, kendilerinin de İl Müftülüğü olarak Gaziantep'te bunun temellerini 2 yıldan beri attıklarını anımsatan Çelik, engeli fark etmeksizin Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek ve hafız olmak isteyen herkesi açtıkları kursa davet etti.

Çelik, İLKHA'ya yaptığı açıklamada, din hizmetlerinden toplumun tüm kesimlerinin yararlanması için engellilere yönelik yürütülen çalışmaların daha da yaygınlaşmasını hedeflediklerini ve bu kapsamda Hoşgör Fatih Kur'an Kursunda görme engelli öğrenciler için kurs açtıklarını söyledi.

Görme ve işitme engellilerin Kur'an-ı Kerim'i öğrenmeleri, dini eğitimlerini alabilmeleri için müftülük bünyesinde din görevlilerine eğitim verdiklerini anımsatan Çelik, "Rabbimiz bize bu güzelliği gösterdi. Hoşgör Kur'an kursumuz özellikle son zamanda bir marka haline gelmiş kursumuzdur. Hocalarımızın ve Şahinbey ilçe müftülüğümüzün gayretleri ve özverili çalışmaları ile bu başarılarına bir yenisini daha eklemiş oldular.  Bizler de il müftülüğünde iki yıldan beri 13-14 kadar hocamız ile beraber hem Braille alfabesi kursu düzenledik. Hem de işaret dili ile işaret dilini öğrenme kursu düzenledik. Bugün 10 tane hocamız, bu konuda yetişmiş personelimiz olarak hazır vazife bekliyorlar."dedi.

Engellilerinde dini ve manevi eğitimi alma, bu konuda uzmanlaşma, kendilerini yetiştirme, eğitim ve öğretimlerini de tamamlama haklarının olduğunun altını çizen Çelik, bu kapsamda görme engelliler için hafızlık kursu açtıklarını belirtti.

"Bu öğrencilerimizi hafız olarak toplumumuza armağan etmek istiyoruz"

Çelik, "Bu öğrencilerimizi herhangi bir kazaya uğramadan ve fire vermeden hafız olarak toplumumuza armağan etmek istiyoruz. Din hizmetlerini kazandırmak istiyoruz. Cenabı Haktan dileğimizden yazımız odur ki; bu çocuklarımıza yenileri eklensin. Bu sayı olarak az veya çok olur ama bu sorun değil. Kısmeti olan gelir, bu eğitimi alır. Ama arzu ederiz ki çoğunun kısmeti olsun. Ama Gaziantep'te görme engelli bir çocuğumuz 'Ben de Kur'an-ı Kerim'i öğrenecektim ve ezberleyecektim. Ama müftülüğümüzde ve diyanetimizde bana böyle bir imkan tanınmadı' denilmesini istemiyoruz. Biz böyle bir şey denilmesin diye bu çalışmaların alt yapısını birkaç yıldan beri yapıyoruz. Bu altyapıları hazırlayınca Cenab-ı Hakta ikram etti ve bu çocuklarımız kursumuzda geldi. Ben inanıyorum ki bunlara daha yenileri eklenecek. Çünkü bu kardeşlerimizin de dini ve manevi eğitimlerini alma, bu konuda uzmanlaşma ve kendilerini yetiştirme, eğitim-öğretimlerini tamamlama hakları vardır. Biz onların bu haklarını kullanabilecekleri bir ortam hazırladık."ifadelerini kullandı.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in "Kur'an-ı kekeleyerek zorlukla okuyan kimseye de iki kat sevap vardır" Hadisi Şerif'ine atıfta bulunan Çelik, şunları söyledi:

"Çünkü o Kur'an-ı Kerim'i bir de zorlanarak okumanın sevabını almış oluyor. Ben bu çocuklarımızın da diğer normal akranlarına bakarak sevaplarının iki kat olduğuna inanıyorum. Allah-u Teâlâ da istediğini istediği kadar artırır. Bu bizim haddimize değil. Çünkü bu kardeşlerimiz aynı zamanda o Braille alfabesi ile farklı bir alfabeden okuma zorluğuna, zahmetine katlanıyorlar, bu konuda bir gayret gösteriyorlar. Allah gayretlerini boşa çıkartmasın. Zahmetini rahmete çevirsin."

"Böyle bir kursun açılmış olması bizi oldukça mutlu etti"

Görme engellilerin hafız olarak yetişmesi için böyle bir kursun açılmasının önemine değinen Şahinbey İlçe Müftüsü Mahmut Rauf Arcaklıoğlu da "Gaziantep'te dini hizmetlere, dini ve manevi anlamda çok büyük katkılar yapılıyor. Gerek 04-06 yaş gerek gençlik hizmetleri ve gerek birçok alanda olduğu gibi bu Hoşgör Kur'an kursumuz bünyesinde böyle bir hizmetin açılmış olması bizi oldukça mutlu etti. Ben bu kardeşlerimize 'Gönülden gören' diyorum. Yürekten hisseden bu kardeşlerimizin Kur'an-ı Kerim'i öğrenme azmine şahit olduk ve Allah hamd olsun şimdide resmen burada hâfızlık anlamında bir kurs açıldı. Şahinbey Müftülüğü olarak Allah razı olsun il müftülüğümüzün öncülüğünde böyle bir hizmetin başlamış olması bizler için büyük bir kıvançtır. Herkesin Kur'an hizmetini Kur'an öğrenme noktasında ihtiyaç duyan herkese bu hizmeti sunmaya çalışıyoruz."şeklinde konuştu.

"Hedefimiz ilk dört ayda 'Hâfızlık Temel Öğretim Programı'nı tamamlatmak"

Hoşgör Fatih Kur'an Kursu Müdürü Yusuf Kiraz ise görme engelli bu öğrencilerin hafızlık eğitimlerini en kısa tamamlamaları için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirterek, kurs eğitimi ile ilgili bilgi verdi:

Kiraz, "Kursumuzda 'Hafızlık Temel Öğretim Programı' açtık. Çocuklarımız sabah evlerinden okullarına gidiyorlar. 15.00'a kadar okulda eğitim görüyorlar. Saat 15.00'ten sonra da kursa geliyorlar ve burada Ahmet Mansur hocamızın himayesinde akşam saat 20.00'ye kadar Kur'an-ı Kerim, dini eğitim hafızlığa hazırlık eğitimi alıyorlar. Cumartesi günü de sabahleyin geliyorlar ve öğlene kadar bu eğitimi alıyorlar. Tabi bu çocuklarımız okuldan okul servisleri ile kursumuza getiriliyor. Akşam kurs bittiğinde de kurs hocalarımız kendi araçlarıyla kardeşlerimizi evlerine bırakıyorlar. Hedefimiz inşallah ilk dört ay yani şubat ayına kadar 'Hâfızlık Temel Öğretim Programı'nı tamamlatmaktır ve hepsine Kur'an-ı Kerim'i öğrenmelerini, temel dini eğitimlerini almalarını sağlamaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığımızın protokol gereği bir yıl okula ara vererek inşallah hafızlık eğitimi aldırmak. Üçüncü yıl tekrar okul ile beraber hafız olmaları için gerekli çalışmaları yapmak."diye konuştu.

"Allah'a kulluk yolunda hiçbir engelin engel olmayacağına inanıyoruz"

Gaziantep İl Müftülüğü Engelliler Koordinatörü Ahmet Mansur da "Bizim hedefimiz engelleri aşarak engelsiz bir din hizmeti sunabilmektir. Bizler Allah'a kulluk yolunda hiçbir engelin engel olmayacağına inanıyoruz. Bu vesileyle diğer engelli kardeşlerimizi de Kur'an-ı Kerim'i ve dini bilgilerini öğrenmek için davet ediyoruz. Allah bu hizmeti başlatanlardan, teşvik edenlerden, vesile olanlardan razı olsun."diye belirtti.

"Kur'an- Kerim'i öğrenme ve ezberlemede hiçbir engel yoktur"

Hafız adayı 13 yaşındaki görme engelli Mehmet Durmuş da Kur'an- Kerim'i öğrenme ve ezberlemede hiçbir engelin olmadığını belirterek, şöyle konuştu.

"Kur'an- Kerim'i okunduğunda insana huzur verdiğini herkes bilir ve bu kutsal kitabı öğrenmek için de hiçbir engel yok. İsteyen herkes Kur'an- Kerim'i öğrenebilir. Ben görme engelli olduğum halde Kur'an- Kerim'i öğrenmeyi, okumayı ve evimde bulundurmayı çok istiyordum. Kur'an- Kerim'i hep okuyorum. Kur'an- Kerim'i okumak, insanlara karşı Allah'ın neler emrettiğini anlamak çok güzel bir duygu. Hafızlık da aynı şekilde. Çünkü Kur'an- Kerim'i ezberde tutuyorsun."

"Ben engelliyim' diye Kur'an- Kerim'i okumamak olmaz"

Görme engelli 11 yaşındaki Mete Han Toprak ise "Kur'an- Kerim'i öğrenmek için bu kursa geldim. Ben iyi ki bu kursa gelmişim. Aslında Kur'an- Kerim'i öğrenmede hiçbir engel yoktur. 'Ben engelliyim' diye Kur'an- Kerim'i okumamak olmaz. Biz Kur'an- Kerim'i öğrenmek için yol kat etmeye çalışırsak inşallah Kur'an- Kerim'i öğreniriz."dedi.

"Görme engellisinden bedensel engellisine kadar herkes Kur'an- Kerim'i öğrenmelidir"

4 yaşından beri hafız olmayı arzuladığını belirten 12 yaşındaki Abdulkadir Serttaş ise "Kur'an- Kerim'i öğrenmek çok güzel bir duygudur. Görme engellisinden tutunda bedensel engellisine kadar herkes bu Kur'an- Kerim'i öğrenmelidir. Kur'an- Kerim sonuçta Allah-u Teâlâ'nın kitabıdır. Allah'ın biz insanlara ilettiği sözdür. Bizim de Kur'an- Kerim'i öğrenmemiz gerekiyor. Burada biz hafızlık eğitimi alıyoruz ve bununla birlikte temel dini eğitimler alıyoruz."ifadelerini kullandı.

10 yaşındaki Süleyman Timuçin de Kur'an-ı Kerim okumayı çok sevdiğini ve bundan dolayı da hafızlık eğitimi almaya geldiğini söyledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)