Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Son aylarda, çoğunluğu ABD kaynaklı döviz saldırıları karşısında ekonomik anlamda zor bir süreçten geçen Türkiye`de, piyasalar ciddi anlamda etkilendi. Dış kaynaklı saldırılar ve iç piyasadaki fırsatçılar yüzünden zor durumda olan halka bir kötü haber de hükümetten geldi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektriğe bugünden geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 8, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 18 zam geldiğini açıkladı. Türkiye, ekim ayına da, eylülde olduğu gibi, hem doğalgaz hem de elektrik zammıyla girdi.

KONUTTAKİ DOĞALGAZA SON 3 AYDA YÜZDE 29.5 ZAM

BOTAŞ da doğalgaza konutta yüzde 9, sanayide yüzde 18.5 zam yaptı. Bu zamlarla beraber konuttaki doğalgaza son 3 ayda yüzde 29.5 zam gelmiş oldu. Sanayide de son 3 aylık zamlarla yüzde 54 artış yaşandı. Eylül ayında açıklanan tarifelere göre elektrik fiyatlarına yüzde 14.6 ile yüzde 16.2 arasında değişen oranlarda zam yapılmıştı. Elektrikte tek zamanlı tarife fiyatı yüzde 15 arttırılırken, üç zamanlı tarifede gündüz yüzde 15, gece yüzde 16.2, puant saatler için ise yüzde 14.6 artışa gidilmişti.

“ZAMLAR ENFLASYONU DAHA DA YÜKSELTECEK”

Temel girdilere yapılan zamların A`dan Z`ye tüm ürünlerin fiyatını arttırdığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Özellikle elektrik ve doğal gaz gibi lokomotif ürünlere yapılan zamlar enflasyonun daha da yükselmesine sebep olur. Enflasyonu düşürmek için alternatif aranırken son yapılan elektrik ve doğal gaz zammı enflasyonu daha da yükseltecektir. Esnaf ve sanatkarımız için en önemli maliyet unsurlarının başında elektrik ve doğal gaz geliyor. Enflasyonla mücadele ettiğimiz bir dönemde lokomotif ürünlere yapılan zamlar, maliyetleri artırarak tüm kesimleri olumsuz etkiliyor. Bu zamlardan kaçınılarak geri alınması esnafı ve halkımızı rahatlatır, enflasyonu düşürür” dedi.

“ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞ İÇİN ZAMLAR GERİ ALINMALI”

Döviz kurlarının önceki aylara göre daha düşük olmasına rağmen yapılan son zamların düşündürücü olduğunu ifade eden Palandöken, “Dolar kuru Eylül ayına göre Ekim ayına daha düşük başladı. Buna rağmen elektrik ve doğal gaz zamları devam ediyor. Eylül ayında yapılan son zamda dolar 6.51 seviyelerindeyken Ekim ayında 6.03`e kadar düştüğü bir zamanda bu zamların açıklanabilir bir tarafı yok. Önümüzdeki dönemde enflasyonun daha fazla yükselmemesi için yapılan zamların geri alınması ve mümkün olduğunca zamdan kaçınılması gerekir. Çünkü enerji kalemlerine gelen fiyat artışı tüm mal ve hizmetlerin fiyatını artırmaktadır. Bu da enflasyonu artırmakta, halka hayat pahalılığı olarak yansımaktadır.” şeklinde konuştu.