BATMAN-Batman Üniversitesi'nin 18-20 Nisan 2012 tarihleri arasında düzenlemiş olduğu Bilim ve Kültür Sempozyumu sona erdi. Sempozyumun değerlendirme raporu kapanış töreniyle açıklandı.

 

Değerlendirme Kurulu'nun hazırladığı raporda sempozyumun geniş ilimsel ve coğrafi muhiti Batman'ı ülke ve dünya kültür ve bilimine açtığı vurgulandı. Başkanlığını Prof. Dr. Bülent Eker'in yaptığı değerlendirme kurulu üyelerinden Prof. Dr. Yunus Çengel, Prof. Dr. Himmet Uç, Prof. Dr. Kamil Kayabalı, Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya'nın hazırladığı değerlendirme raporu açıklandı.

 

Batman Üniversitesi'nin düzenlemiş olduğu uluslararası katılımlı Bilim ve Kültür Sempozyumu sona erdiği belirtilen açıklamada, sonuçlar üzerinde yapılacak yorumların sempozyumun ne kadar geniş kapsamlı ve kucaklayıcı olduğunu ifade edeceği kaydedildi.

 

Milletimizin ve mazide tesir ettiğimiz ve yönettiğimiz coğrafyalardan ve günümüzde yaşadığımız coğrafyanın, komşularımızın dinimiz ve kültürümüzün yansıdığı coğrafyalar sempozyum konularında yerlerini aldıkları vurgulanan açıklamada, "Herhangi bir sınırlama söz konusu olmadan hiçbir kayıtlı mantıktan hareket etmeden üniversite rektörü ve yönetiminin Mevlana mantıklı ve bağırlı tasnifleriyle ortaya bir plan ve uygulama çıkarılmıştır" denildi.

 

Sempozyumda 300 civarında bildiri, 400 akademisyen tarafından sunulduğu ve bu 280 bildirinin 25'inin yurt dışından gelen katılımcılara ait olduğu dile getirilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı. "Yurt dışından gelen katılımcılar: Afganistan, İran, Azerbaycan, İspanya, Belçika, Amerika ve daha başka ülkelerden gelmişlerdir. Yabancı ülkelerden gelen konuşmacıların konuları evrensel bilim ve kültür, İspanya'nın kültürel ve mimari sorunları, Afganistan'da kültür ve edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatının rolü gibi konular işlenmiştir. Sadece dışarıdan gelen katılımcılar değil ülke içinden gelen katılımcılar da dünya sanatı ve bilimin sorunlarını tartışmışlardır. Dünya sanatının bildirileri Shakespeare'nin tiyatroları, Çehov ile Esedalın hikayeleri arasındaki tesirler, İspanyolca ile Türkçe arasındaki kelime geçişleri, Pier Lotinin Aziyadesi, Sayı Sembolizmi, Hollanda Kültürü, İran'ın Karvandar Nehri'nin sorunları gibi geniş bir coğrafyayı yansıtırlar."

 

Sempozyumda dinle ilgili bildiriler de Tasavvuf kültürünün tesirleri, Kur'an ve kültür konuları ayrıntılı işlendiği belirtilerek, "Yezidiler gibi beşeri kodeksli dinler bile araştırma konusu olmuştur. Burada özellikle el sanatları ve geleneksek Anadolu sanatları, konusunda da hem gösterim hem şifahi sözlü anlatımlar gerçekleştirilmiştir. Mesela Erzurum'da Ehram Kültürü, Ebru Sanatı, Türk dili ve edebiyatı konusunda 10'u aşkın bildiri sunulmuştur. Hazerz Türkçesinden, deyimlerin kullanımlarındaki sapmalar, Roman eleştirileri, şairlerin dünyası, Necip Fazıl Kısakürek gibi şairlerin imajları üzerinde durulmuştur. Bunların yanı sıra kimya, fizik, matematik, jeoloji, deprem ve toplum, mühendislik bilimleri, şehircilik konularında 50'yi aşkın bildiri sunulmuştur" denildi.

 

Batman Üniversitesi Büyük Gelişme Göstermiştir
Açıklamada, 2007 yılında kurulan bu kısa süre içinde büyük gelişmeler gösteren Batman Üniversitesinin sempozyumun geniş ilimsel ve coğrafi muhiti Batman'ı ülke, dünya kültür ve bilimine açtığı dile getirilerek, "Bu sempozyumun en büyük kazancı ülkenin uzak bir bölgesindeki bir üniversiteyi evrensel bir temanın yayılmasına hizmet ettirmiştir. Özellikle Rektörümüz Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam ve rektör yardımcıları ile sempozyumda görev alan bütün sorumlulara özellikle yöneticilere, memurlara, öğrencilere, öğretim görevlilerine böyle büyük bir işte görev aldıklarından dolayı teşekkür ederiz" ifadelerine yer verildi. (Veysi Demir-İLKHA)