Darbeci Mısır yönetiminin zindanlarından hastalanan, daha sonra bulunduğu hastanede 22 Eylül 2017'de şehadete kavuşan İhvan Genel Mürşidi Muhammed Mehdi Akif, vefatının birinci yıldönümünde rahmetle anılıyor.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) kuruluş yılı olan 1928'de doğan Mehdi Akif, İlk öğrenimini Mansura, orta öğrenimini ise Kahire'de okudu. Önce Beden eğitimi ardından Hukuk fakültesinde lisans eğitimine devam eden Mehdi Akif, üniversite yıllarında İhvan'ın çeşitli kollarında görev almaya başladı.

1954 yılında çeşitli sebepler gerekçe gösterilerek tutuklanarak idama mahkum edilen Mehdi Akif, 20 yıl hapis yattıktan sonra 1974'te cezaevinden çıkar ancak diğer arkadaşları idam edilir.

Akif, cezaevinden çıkar çıkmaz Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nda ki çalışmalarına kaldığı yerden devam eder. Teşkilatın Dış ilişkiler sorumlusu olur. Suudi Arabistan , Ürdün , Malezya , Bangladeş , Türkiye, Avustralya , Mali, Kenya , Kıbrıs , Almanya, İngiltere ve Amerika'da teşkilat çalışmalarına başlar. Çalışmalarını ise sürgüne gönderildiği Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan yönetir.

1987'de tekrar Mısır'a döner. Hüsnü Mübarek döneminde 1996'da Müslüman Kardeşler'deki çalışmaları nedeniyle yeniden tutuklanır ve 3 yıl daha hapis yatar.

1987-2009 yıllarında İhvan Rehberlik Bürosu üyeliği yapan Akif, 1987'de Kahire'nin doğu bölgesinden milletvekili olarak İhvan listesinden meclise girmişti.

Memun el-Hudeybi'nin hayatını kaybetmesinin ardından 2004'te İhvan Rehberlik Konseyi Başkanlığına seçilmişti. Görev süresinin 2010'da dolmasının ardından tekrar aday olmayacağını ifade eden Akif, görevini bırakmıştı.

Hayatta iken görevini bırakan tek İhvan lideri olan Akif, teşkilatın yenilikçi kanadını temsil etmekteydi.

Ömrünün geri kalanında ne yapacağına ilişkin bir soruyu Akif, "Çiftliğimde geçirmeyi planlıyorum." şeklinde cevaplandırmış, ancak 3 Temmuz 2013'te yapılan askeri darbenin ardından gözaltına alınarak yargılanmıştı.

Darbeci Mısır yönetiminin 2013'ten beri zindanda tuttuğu Mehdi Akif, 21 Eylül 2017'de, sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle yoğun bakıma alındı, ertesi gün 89 yaşında hastanede şehadet mertebesine ulaştı.

Darbeci Sisi rejimi, Akif'in cenaze törenini engelledi ve ailesinin de onu sadece 2 saat içerisinde gömmeye zorladı. Akif'in cenazesinde sadece 4 kişiye izin verildi.

Akif, Ürdün Krallık Araştırmaları Merkezi'nin 2009'da yayınladığı raporunda, "İslam dünyasının en etkili 50 şahsiyetten 12'ncisi" olarak gösterilmişti. (İLKHA)