TEKNOLOJİ SERVİSİ
Minnesota Üniversitesi`nde çalışan bir grup araştırmacı, üç boyutlu yazıcı kullanarak yarıküre biçimli bir yüzeyin üzerine ışığı algılayan reseptörler yerleştirdi. Böylece görme engellilerin görebilmesine yardımcı olacak biyonik gözlerin geliştirilmesine giden yolda çok önemli bir adım atıldı. Dr. Sung Yung Park ve arkadaşlarının Prof. Dr. Michael C. McAlpine önderliğinde yaptıkları araştırmanın sonuçları Advanced Materials`ta yayımlandı.
ÜRETİLEN CİHAZ %25 VERİMLE IŞIĞI ELEKTRİĞE DÖNÜŞTÜREBİLİYOR
Araştırmacılar, bu çalışma için özel olarak bir üç boyutlu yazıcı tasarlamışlar. Üretim sürecindeki başarıya ulaşması için aşılması gereken en önemli zorluk, eğimli bir yüzeyin üzerine elektronik cihazları yazdırabilmek. Bu amaçla, ilk olarak yarıküre biçimli bir cam yüzeyin üzerine gümüş parçacıklar içeren bir mürekkep püskürtülmüş. Yüzeye çarpan mürekkep, eğimli yüzey boyunca aşağıya doğru akmıyor, aksine kuruyana kadar çarptığı noktaya tutunuyor. Daha sonra yarı iletken polimer malzemeler kullanılarak bu mürekkebin üzerine ışığı elektriğe dönüştüren ışık reseptörleri yazdırılıyor. Tüm üretim süreci yaklaşık bir saat sürüyor. Üretilen cihaz %25 verimle ışığı elektriğe dönüştürebiliyor.
BİR SONRAKİ HEDEF DAHA VERİMLİ BİR CİHAZ ÜRETMEK
Araştırma ekibinin lideri Prof. Dr. McAlpine, üç boyutlu yazıcılarla güvenilir elektronik cihazlar üretebilmek için alınması gereken çok yol olduğunu, ancak elde edilen sonuçların üç boyutlu yazıcılarla üretilen cihazların verimlilik konusunda mikroüretim tesislerinde üretilenlerle rekabet edebileceğini gösterdiğini söylüyor. Üstelik mikroüretim tesislerinde, araştırmacıların bu çalışmasında olduğu gibi, eğimli yüzeyler üzerinde elektronik cihazlar üretilemiyor. Araştırmacılar bir sonraki hedeflerinin daha çok ışık reseptörü içeren, daha verimli bir cihaz üretmek olduğunu söylüyor. Ayrıca gerçek bir gözün yerine nakledilebilecek yumuşak bir malzeme üzerine ışık reseptörlerinin yazdırılmasına imkân verecek bir yöntem geliştirmek için de çalışmalar yapmayı planlıyorlar.