MUHSİN ŞENOL-DOĞRUHABER

Amerika Başkanı Trump`ın papaz Bronson`u bahane ederek Türkiye ekonomisine saldırmasından sonra dolar kuru hızla yükseldi. Ekonomik olarak zor günlerin yaşandığımız bugünlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Yeni Ekonomi Programı`nı açıkladı. Önceki gün açıklanan verilerle birlikte acı gerçekler gözler önüne serildi. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Sinan Bayraktar, “ Bu gerçekçi tabloyu oluşturmakta geç kaldık. Bugüne kadar yapılan yatırımlar büyümeyi etkileyecek üretime dayalı yatırımlar değildi” yorumunda bulundu.

“DİSİPLİN OLMAZSA BU GERÇEKÇİ RAKAMLARI YAKALAMAKTA DA ZORLANIRIZ”

Büyümenin düşük tutulmasından yeni ekonomi programının daha gerçekçi olduğunun anlaşılabileceğini ifade eden Ekonomist Sinan Bayraktar, “Piyasalar program açıklanmadan önce büyümeyi 3,5-4 bandında beklerken programda 3 bandına oturtulduğunu gördük. Bana göre gerçekçi tablo bu. Bunun iyi takip edilmesi gerekiyor. Eğer disiplin olmazsa bu gerçekçi rakamları yakalamakta da zorlanırız. Ayrıca bu tablonun çok daha önce oluşturulması gerekiyordu. Bugün tasarruf tedbirleriyle milli sanayiye gitmeyi geç yaptık. Çünkü gereksiz yatırımlar gerek büyüme için gerekli yatırımlar değil. Türkiye özellikle inşaata yönelik yatırımlar yaptı ve inşaatlar dikey büyüdü. Ama büyümenin gerçekleşmesi için fabrika yatırımlarıyla gitmemiz gerekiyordu. Bu duruma hazırlıklı olmamız gerekiyordu.” dedi.

“3-5 YIL BOYUNCA CİDDİ BİR İŞSİZLİK SORUNUYLA KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ”

Tablonun gerçekçi ama acı kısmına da değinen Bayraktar, “Dikkat edilirse ciddi şekilde fiyat artışı bekleniyor. Enflasyon bu yılın başında tek haneli rakamlarda öngörülürken bir anda yıl sonu enflasyon yüzde 20`leri aştı. Bir diğer dikkat edilmesi gerek konu ise istihdam rakamları olmalı. Yeni Ekonomi Programında yıl sonu işsizlik oranlarında ve 2019 işsizlik oranlarında artışın olduğunu görüyoruz. İşsizlik rakamlarının ancak 2021 yılında yüzde 10 seviyelerine düşürülmesi öngörülüyor. Demek önümüzdeki 3-5 yıl ciddi bir işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalacağız. Zaten bu son zamanlarda iş dünyasına da yansımaya başladı. Devlet yatırımları tasarruf tedbirleri kapsamında durdurulacak. Kısa vadeli kredilerde %40 bandına oturan faiz oranları yatırımcıyı bi hayli yoracaktır.” şeklinde konuştu.

“ASGARİ ÜCRETİN NE KADAR YÜKSELECEĞİ MERAK KONUSU”

Girdileri dövizle olan sektörlerle ekonomik darboğazın daha sert hissedildiğini belirten Ekonomist Sinan Bayraktar, “ Bu kur seviyelerinden bir tek ihracatçı memnun şuanda. Ama ihracatçının da girdileri yükseliyor. Önümüzde yüzde 20`lik bir enflasyon olacağı düşünülürse uzun vadede ihracatçının bu karlı durumu çok uzun sürmeyecektir. Ayrıca asgari ücretin ne kadar yükseleceği de merak konusu. Bazı siyasiler 2 bin 2 bin 500 TL olsun diyorlar. Bu da 2 bin 500 lira maaşlı bir işçinin işverene maliyeti nerdeyse 5 bin lirayı bulabilir. Peki, iş hayatı bunu nasıl karşılayacak?” diyerek asgari ücretin belirsiz durumu ve mevcut ekonominin gidişatını yorumladı.