Dünyada 2002 yılından bu yana her yıl 16-22 Eylül tarihlerinde kutlanan "Avrupa Hareketlilik Haftası" kapsamında bu yılki eylem çağrısı "Çeşitlendir ve Devam Et" sloganı oldu. Hafta dolayısıyla Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i ziyaret eden AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Şahin'le ortak bir basın açıklamasında bulundu.

 "Avrupa Hareketlilik Haftası" dolayısıyla Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i ziyaret ederek alternatif ulaşım projelerinden bahseden Berger, alternatif toplu taşıma araçlarını teşvik edici, çeşitliliği artırıcı ortak çalışma kararı aldıklarını söyledi.

Ekonomik faaliyetlerin yüzde 80'inin büyük kentlerde olduğunu, bu vesileyle ulaşımın da büyük önem kazandığını belirten Berger, kentlerde trafik yoğunluğu ve çevre kirliliği yaşandığını belirtti.

Kentlerde sürdürülebilir ulaşımın giderek önemini arttırdığını aktaran Berger, "Ulaştırmaya ekonomik büyümede ihtiyacımız var. Ama ulaştırmanın insan ve hayatı üzerinde olumsuzlukları da var. Bu trafik sıkışıklığının ekonomik bir maliyetinin varlığını hem AB hem de Türkiye'deki büyükşehirlerden de var. Bu yüzden biz 'Avrupa Hareketlilik Haftası'nda alternatif ulaştırma yöntemlerinin üzerinde duracağız. Günlük hayatta yapmak istediğiniz işi arabayla yapmak zorunda değilsiniz. Pekala, gideceğimiz yerlere tramvayla, otobüsle, metroyla gidebiliriz." dedi.

"Türkiye'de de bazı şehirlerde bazı yollar trafiğe kapatılacak"

Berger, "Avrupa Hareketlilik Haftası'nın bu yılki ortak eylem çağrısının ise "Çeşitlendir ve devam et" sloganı olduğunu belirterek, "Türkiye'de 20 şehir bu eylemin bir parçası olacak. Brüksel'de bu pazar günü yollar araç trafiğine kapatılacak. Türkiye'de de bazı şehirlerde bazı yollar trafiğe kapatılacak. Ben tramvay olan bir şehirde büyüdüm, Gaziantep'te tramvay hizmetinin olması gerçekten beni çok mutlu ediyor." ifadelerini kullandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de özellikle son dönemlerde yaşanan kentleşme, göç gibi olguların yaşam, çalışma şeklini değiştirdiğini belirterek, şehir, ulaşım planlaması yaptıklarını dile getirdi.

İmar ve ulaşım master planını birlikte hazırladıklarını belirten Şahin, toplu taşıma ağını genişletici ve alternatif trafik akışını sağlayıcı planları büyük bir cesaretle uygulamaya aldıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Göç sonrası şehirleşmede bir takım sıkıntılar baş gösterdi. Şehrin sosyal dokusunu bozmadan 'İleriye dönük nasıl bir kent istiyorsunuz?' sorununun yanıtını aradık ve şehrin ciddi manada bisiklet yollarına ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Bisiklet yollarının yapımı içinde biz ciddi ve radikal kararlar almak zorunda kaldık. AB ülkelerini gezen bir kardeşiniz olarak bisiklet yollarının nasıl efektif kullandığını gördüm ve birebir şahit oldum. Bunun üzerine bizde toplu taşıma sistemini bisiklet yolu sistemine bağlayan akıllı ulaşım sistemine geçtik. Şehir merkezinde 50 kilometre bisiklet yolu yaptık. Hem de üniversite hattına terminaller kurarak, buradaki hattı güçlendirecek teknolojik altyapıyı hazırladık, halkımızın hizmetine sunduk."

Sosyal ve kültürel alanda çalışan ekip arkadaşlarının obezite üzerine bir çalışma başlattığını hatırlatan Şahin, gastronominin başkentinde yaşam kalitesinin değiştirilmesi gerektiğini, "şişmanlık pişmanlıktır" mesajını topluma yaydıklarını, daha fazla spor, daha fazla yeşil alan, daha fazla hareket alanı açmak için çalışmalara koyulduklarını bildirdi.

Konuşmaların ardından, hafta sonunda toplu ulaşım aracını en fazla kullanan İsmail Durmuş isimli vatandaşa bisiklet hediye edildi.

Toplantının ardından Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve beraberindekiler, tarmvayla Fıstık Müzesi'nin açılışına katıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)