HABER MERKEZİ

2018-2019 eğitim öğretim yılında, açık öğretim öğrencileri dahil, resmi ve özel okullardaki 17 milyon 749 bin 876 öğrenci ve 1 milyon 75 bin 196 öğretmen ders başı yapacak. Bugün başlayacak yeni eğitim ve öğretim yılı birinci kanaat dönemi, 18 Ocak 2019 Cuma sona erecek. Yarıyıl tatili, 21 Ocak-1 Şubat 2019 tarihlerinde yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 4 Şubat 2019 Pazartesi başlayacak ve 14 Haziran 2019 Cuma tamamlanacak. Çocukları, okulun ilk günü heyecanı sarmışken, veliler ise okul başlarını tutan zehir tacirlerinden dolayı endişeli. Bununla ilgili önlemler alınsa da çoğu zaman yetersiz kalıyor. Özellikle verilen cezaların caydırıcı olmaması da zehir tacirlerini cesaretlendiriyor. Eğitimciler yetkililerin, öğrencilerin sağlıklı ve güven duydukları bir ortamda eğitim almasını sağlaması gerektiğini söyledi.

"ÇOCUKLARIMIZ SAĞLIKLI VE GÜVEN İÇİNDE EĞİTİM ALMALI"

2018-2019 yeni eğitim-öğretim yılı münasebetiyle yazılı bir açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Başkanı Sıtkı Güneş, öğrenciler için okullarda hijyenik ve kendilerini güvende hissedecek ortamın oluşturulması gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu. Öğrenci, öğretmen ve idarecilerin 2018-2019 eğitim ve öğretim yılını tebrik eden Güneş, bu seneki temanın "Sağlıklı okul temiz nesil" olduğunu söyledi. Geleceğin teminatı olan çocukların sağlıklı ve güvenli bir eğitim sürdürebilmeleri için okullarda her türlü tedbirin alınması gerektiğini vurgulayan Güneş, "Özellikle okul kantinlerinin içi, malzemeleri ve temizlik ile hijyene dikkat edip etmedikleri kontrol edilmelidir. Eğitim ve öğretim yılının açılması ile birlikte okulların içerisinde ve dışarısında üst seviyede güvenlik tedbirlerinin alınması gerekir. Okullara giren kişilerin kayıtları alınıp, ziyaretçi kayıt kartları kendilerine verilmelidir. Okul etrafında en az bir kilometreyi görecek şekilde kameralar takılmalıdır ki olumsuz kişiler fark edilip bunlar yetkililere bildirilmelidir." diye konuştu.

OKULLARIN ETRAFINDA SÜREKLİ POLİS DEVRİYESİ ATILMALI, ŞÜPHELİ ŞAHISLARA DİKKAT EDİLMELİDİR

Seyyar satıcı ve okulların etrafında bulunan büfelerin düzenli bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini belirten Güneş, "Sağlıksız ürünlerin satılmamasına özen gösterilmelidir. Özellikle kolluk kuvvetlerinin uyuşturucu ile mücadelede çok etkin rol alması gerekir. Okulların etrafında sürekli polis devriyesi atılmalı, şüpheli şahıslara dikkat edilmelidir. Aileler de çocuklarının okula giriş ve çıkış saatlerini bilmeli, okul ile ev arasındaki sürenin ne kadar olduğunu öğrenmelidir ve bunun takibini yapmalıdır. Aileler, çocuklarının kiminle arkadaşlık ettiğini araştırmalı, bilgisayar ve internet kullanımına azami özen göstermesi gerekir. Çocuklarınızı koşulsuz sevgi ile sevdiğinizi hissettirin. Unutmayın ki yarının geleceği olan çocuklarımız geleceğimizin teminatıdır." ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ OLAN ÇOCUĞUNUZLA OLAN İLETİŞİMİNİZDİR

Eğitimci Suat Koşman ise, “Ebeveynlerin çocuğa sürekli olarak ders çalış demesi çocuk ile olan ilişkiye zarar verir. Önemli olan çocuğunuzla olan iletişiminizdir. Çok sık kullanılan sözcükler bir süre sonra duyulmaz olur uzmanlar buna ebeveyn sağırı diyorlar. Çocuklarımızı ebeveyn sağırı yapmak istemiyorsak önemli şeyleri az söylemeli ama kararlılık da göstermeli, burada önemli olan neyi ne zaman ve nasıl söylediğimizdir.” tavsiyelerinde bulundu.