Dünyada benzeri bulunmayan ve su mimarisinin eşsiz örnekleri olan Gaziantep'teki kasteller, birçok işlevi bulunan yapılar olarak inşa edilmiş. Sadece Gaziantep'te bulunan bu yapılar kısmen veya tamamen yer altında bulunmaları ile ilgi çeken en önemli yapılar arasında yer alıyor.

Gaziantep'te oluşturulan su sistemi evlerin altından geçen ve "Livas" adı verilen su yolları ile her eve içme ve kullanma suyu ulaşmasını olanaklı kılmış, bu nedenle meydan ve duvar çeşmelerine konut alanlarında fazla ihtiyaç duyulmamış. Özellikle de ticaret dokusunun yer aldığı bölgelerde nüfusun yoğunluğu nedeniyle çeşmeler daha fazla yapılmış.

Anadolu'da sadece Gaziantep'te rastlanan yer altı su tesisleri kastel ve livaslar, geçmişin su dağıtım sistemi olarak bilinirken, bu yapıların turizme kazandırılması noktasında da yapılan çalışmalar sonuç vermeye başladı. Söz konusu yapılar kısa bir süre önce UNESCO'nun geçici listeye alındı.

Şahinbey Belediyesi'nin restorasyon çalışmaları ile yeniden Gaziantep turizmine kazandırılan kasteller ziyaretçilerini beklerken, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, konu ile ilgili açıklamada bulundu.

Şahinbey ilçesine kazandırdığı İhsanbey, Pişirci, Kozluca ve Şıh Cami Kastteleri Gaziantep turizmine de önemli katkılar sağladığını belirten Tahmazoğlu, dünyada benzeri bulunmayan bu kastellerin mutlaka görülmesi gerektiğini belirtti.

Tahmazoğlu, "Gaziantep kültürünün ve mimarisinin yansıması olan İhsanbey, Pişirci, Kozluca ve Şıh Cami Kastteleri belediyemiz tarafından restore edilerek, Gaziantepli vatandaşlarımızın ve turizmin hizmetine sunduk. Geçmişten günümüze kadar gelen yer altı kastellerde sular, yer altından tüneller vasıtasıyla geliyor. Günümüze kadar birkaç kez restorasyon geçirmiş. Su kanalları halen aktif olarak görevini görüyor. Buradaki yapının eşi benzeri dünya ve Türkiye'de yok." dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)