Siirt merkeze 4 kilometre uzaklıkta bulunan, daha önce tinercilerin mesken edindiği ve zaman zaman intihar vakalarının yaşandığı tarihi Deliklitaş alanı, Siirt Valiliği ve Dicle Kalkınma Ajansı'nın ortak projesi ile modern bir mesire alana çevrilmiş, proje bir milyon 156 bin TL'ye mal olmuştu.
Fakat harcanan onca paraya rağmen alana elektriğin çekilmemiş olması ve jeneratörlerin ses ve görüntü kirliliği oluşturması vatandaşların tepkisine neden oldu. Alana elektriğin çekilmesini ve kimi temizlik çalışmalarının yapılmasını talep eden doğaseverler, böylelikle alanın daha verimli kullanılacağını kaydetti.
Deliktaş, Siirt'in önemli turizm yerlerinden ve Uluçay (Botan) vadisine hâkim bir yerde bulunuyor. İl dışından gelen ve gördükleri manzaraya hayran kalan birçok doğasever, hatıra fotoğrafı çektiriyor. Daha önce aileler için pek güvenli bir yer olmaması nedeniyle rağbet görmeyen alan, yapılan çalışmalarla şu anda ziyaretçi akınına uğruyor. Fakat akşama doğru gelen ziyaretçiler, elektrik bulunmadığından dolayı manzaranın tadına varamıyor.
Uluçay'a (Botan) tepeden kuşbakışı bakan Taşbaşı Mağarası, ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor. Siirt'in 4 kilometre güneydoğusunda bulunan ve Uluçay'a yaklaşık 350 metre yükseklikten bakan mağara, dik kireç taşlarının milattan önceki devirlerde oyulmasıyla oluşturulduğu belirtiliyor.
Mağaralar, iç cephesi elle oyulmuş ve barınma amaçlı kullanıldığı biliniyor, iki mağarada bulunan küçük bir pencere de mağaralar arası iç ulaşımı sağlamakta. Mağaranın hemen yanında dikine yükselen ve "atlama taşı" diye tabir edilen bir kaya mevcut. Kayanın, burayı ziyarete gelen gençlerin cesaretlerini ispatlamak için bir kayadan diğerine atladıklarından dolayı "atlama taşı" adını aldığı belirtiliyor.
"Mağaralar kokuyor ve duvarlar isli"
Ailesi ile Deliklitaş'ın doğal güzelliğini görmeye ve huzur bulmaya geldiğini söyleyen Ömer Yıldız, Jeneratörün çıkardığı gürültüden dolayı kötü bir gürültünün oluştuğunu ve bu doğa güzelliğinde hiçbir zevk alamadığını söyledi.
Yıldız, "Buranın tarihi ile ilgili pek bir bilgimiz bulunmuyor. Küçükken 'Mala ağê' deniliyordu buraları için. Ama tanıtımı yapılsaydı çok güzel bir yer olduğu bilinirdi. Manzarası, doğası, havasıyla çok güzel bir yer. Gerçi devletin desteği ile çok güzel şeyler yapılmış, oturma yerleri olsun, önce bunlarda yoktu. Daha güzel şeyler yapılabilir. Bir sürü eksiği bulunuyor. Mağaralar kokuyor ve içinde yakılan ateşlerden dolayı duvarlar simsiyah. Bu duvarlar bir şekilde temizlenebilir, mağaralara yazılmış yazılar silinebilir, yerlerin hepsi çöp içinde, çöp kutuları konularak kötü görüntüler yok edilebilir ve tanıtımı yapılması durumunda eminim ki Siirt'e çok büyük katkısı olur." dedi.
"Deliklitaş'ın elektrik sorunu halen devam ediyor"
Deliklitaş'ın halen elektrik sorununun devam ettiğini belirten Yıldız, kullanılan jeneratörlerin aşırı bir gürültü ve görüntü kirliliğine neden olduğunu vurguladı.
Yıldız, "Bu kötü sesten dolayı kulağımız sağırlaşıyor. Buraya bir elektrik hattı çekilebilir. Böyle bir doğa harikası Batıda olmuş olsaydı eminim çok güzel değerlendirilirdi. Bu durum Siirtliler olarak eksikliğimiz. İstesek çok güzel bir yere çevirebiliriz. Eğer ışık gelirse buraya göreceksiniz muhteşem bir görüntü oluşacak ve gerçekten müthiş bir manzarası var. Sonuçta tarihi bir mekân burası." şeklinde konuştu
"Siirt'in tarihi mekânları ile anılması gerekir"
"Siirt tarihi mekânları ile anılması gerekiyorken her zaman kötü şeylerle anılıyor" diyen Yıldız, şöyle devam etti:
"Ben buraya kafa dinlemeye geldim. Jeneratör sesi yüzünden her gelişimde zevk alamıyorum. Bir an önce elektriğin çekilmesi şart. Belediyenin buraya hizmet getirmesi gerekiyor. Güzel şeyler yapılmış bunlar inkâr edilmemesi gerekiyor. Banklar konulmuş, oturma yerleri çok müthiş, önceden yolları da yoktu yollar yapılmış, devlerimiz isterse elektrik de getirilir, tam bir huzur yeri olur burası."
"Bizim Hasan Keyf'imiz elimizden gitti hiç olmazsa buranın kıymeti bilinsin"
Deliklitaş'taki doğal güzellikleri görmek için Batman'dan geldiğini söyleyen İbrahim Şenses, "Buranın tarihinin çok eskilere dayandığını ve çok güzel bir manzaraya sahip olduğunu biliyorum. Böyle bir atmosfere ve güzelliğe şahit olmanın güzelliğini yaşıyoruz. Yalnız bazı eksiklikler var. Buraya su getirilmesi ve yeşillendirme yapılarak daha etkin bir şekilde kullanılabilir. Jeneratör rahatsızlık veriyor ve olmaması gereken bir gürültü. Elektrik olmadığı için akşam gelinemiyor. Yolları biraz dar ve belediye buraya hizmet vererek daha güzel bir hale getirilebilir. Çünkü Türkiye'nin her yerinden bu doğal güzelliği görmeye geliyorlar. Bizim Hasan Keyf'imiz elimizden gitti hiç olmazsa buranın kıymeti bilinsin." dedi. (Murat Orhan-İLKHA)