Şirvan Kaymakamlığı bünyesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Devlet Hastanesi işbirliğiyle "Şarbon Hastalığı Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Şirvan Kaymakamı Memiş İnan'ın başkanlığında kurum amirleri ve köy muhtarlarının katılım sağladığı toplantıda, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Esat Keskin ve İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Sabri Yıldız, şarbon hastalığı hakkında detaylı bilgiler aktardı.

Meydana gelen şarbon hastalığı çıkışları üzerine açıklama yapan Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 31 Ağustos'tan itibaren Valilik emri ile kolluk kuvvetleri ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortak çalışmaları ile Siir üzerinden yapılan tüm nakillerin, veteriner hekimler tarafından sağlık muayeneleri gerçekleştirilerek sağlandığı belirtildi.

"Şarbon belirtileri gösteren herhangi bir hayvana rastlanmamıştır"

İl Müdürlüğü tarafından Valilik oluru ile 24 saat esasına dayalı veteriner hekim nöbet listelerinin oluşturulduğu belirtilen açıklamada, "İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar en hızlı şekilde değerlendirilmektedir. Alo Gıda-174 hattına gelen şikâyetler, ihbarlar Gıda ve Yem Şube Müdürlüğümüz Personellerince titizlikle değerlendirilmektedir. Hastalık şüpheli ihbarlarda ise ihbara konu hayvanların bulunduğu işletmeler Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğümüz personelleri tarafından ziyaret edilmektedir. İlgili işletmelerde dezenfeksiyon işlemleri yapılmakta, ilgili işletme ve çevresindeki işletmelerde bulunan hayvanlar sağlık taramasından geçirilmektedir. Şu ana kadar yapılan sağlık taramalarında Şarbon belirtileri gösteren herhangi bir hayvana rastlanmamıştır. İl Müdürlüğümüz tarafından, komşu ilimizde çıkan şarbon hastalığının yayılmasını engelleyici tüm tedbirler tarafımızca alınmaktadır." denildi.

Şarbondan korunma yolları

Açıklamada, şarbon hastalığından korunmak için şu uyarılarda bulunuldu:

"Şarbonlu olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemeli, derileri yüzülmemeli ve etleri tüketilmemelidir.

Eğer kurban etinde şüphe varsa tüketmemek gerekir.

Özellikle çiğ etle temastan sonra ellerin sabunla yıkanması korunmada çok önemlidir.

Hastalık bıçaklardan da bulaşabilir. Bu nedenle ete temas eden bıçakların deterjanla yıkanması gereklidir.

Hasta hayvanların bulundukları yerler ve taşındıkları nakil vasıtaları temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Hasta hayvanların temas ettiği yem maddeleri, altlıklar ve gübre gibi bulaşık materyaller yakılarak imha edilmelidir.

Şarbondan ölen hayvanlar 2 metre derinliğinde çukurlar açılarak gömülmelidir. Riskli bölgelerde bulunan hayvanlar şarbona karşı aşılattırılmalıdır. Hayvanlarda kullanılan aşılar son derece etkilidir.

Ancak korunmada en önemli şey özellikle temas sonrası ellerin iyi bir şekilde yıkanması ve çıplak elle temastan kaçınılmasıdır. Şarbona neden olan bakteri özellikle sabundan, dezenfektanlardan etkilenmektedir.

Ayrıca şarbon insandan insana bulaşmadığından hastanın yakınlarına herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur.

Anthrax (Şarbon) nedir?

Bütün memeli hayvanlarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Çiftlik hayvanlarından en çok koyun, keçi ve sığırlarda ölüme sebep olur. Türkiye'nin her bölgesinde ve her mevsimde ortaya çıkar. Halk arasında hayvanlarda "Dalak veya Şarbon" , insanlarda "Karaçıban ve Kasap Çıbanı" olarak bilinmektedir. (Murat Orhan-İLKHA)