Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağına dahil edilerek adını tüm dünyaya duyuran Gaziantep, gastronomi alanında elde ettiği unvanı, uluslararası bir festivalle taçlandırıyor.
Türkiye'nin önemli şehirleri arasında yer alan Gaziantep, sahip olduğu tarihi ve kültür zenginliğini dünyaya duyurabilmek için uluslararası bir festivale ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Geliştirme Vakfı (GAGEV)'in ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve THY gibi kurum ve kuruluşların desteğiyle 20-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek "Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali GastroAntep" yerli ve yabancı yüzlerce profesyonel ile gezgini ağırlayacak.
Ayrıca, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, Sanayi ve Ticaret Odası ile Ticaret Borsası ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin de dahil olduğu festival, titiz bir çalışmayla dünya genelinde 116 şehir arasına girerek UNESCO yaratıcı şehirler ağına dahil olan Gaziantep'i bir kez daha uluslararası arenaya taşıyacak. Tüm hazırlıkları tamamlanan uluslararası organizasyon için 40 ülkeden dünyaca ünlü 41 şef, Gaziantep'e gelecek.
"Gaziantep'in kültürel zenginliklerini globalleştirmek için muhteşem bir fırsat"
Festivalle ilgili bilgi vermek için İstanbul'da basın mensupları ile bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "GastroAntep"in, Gaziantep'in zengin mutfağını ve kültürel zenginliklerini yerelden globale taşımak için muhteşem bir fırsat olduğunu belirtti.
Şahin, "Tekstilden tarım ürünlerine, mobilyadan kimyasal ürünlere kadar geniş bir yelpazede üretim ve ihracat yaparak Türkiye'nin ekonomisine ciddi katkılar sağlayan Gaziantep, Dünya Bankası'nın, 'En Rekabetçi Şehirler Bilgi Bankası Projesi'nde en rekabetçi 7 şehirden birisi olmuştur. Bugün çok köklü bir tarihi geçmişe sahip olan ilimizin zengin mutfak kültürüyle daha rekabetçi bir konuma yükseldiğine şahit oluyoruz. Gaziantep'in sahip olduğu bu zenginliklerle, çok kısa zamanda tüm dünyanın bildiği ve dünyanın 4 yanından turist ağırlayan bir gastronomi merkezi olacağına yürekten inanıyorum." dedi.
Festivalde çeşitli etkinliklerin de düzenleneceği bilgisini veren Şahin, Gaziantep ile özdeşleşen fıstıklı baklava, katmer, Antep beyranı, firik pilavı, dolma ve kebap çeşitleri ile coğrafi işaretli ürünlerin de dünyaca ünlü şeflerce tadılarak dünya mutfakların reçetelerine gireceğini bildirdi.
Gaziantep'in, Antep fıstığı başta olmak üzere baklava, kutnu kumaşı, bakır el işçiliği, sedef el işçiliği, beyran, yuvalama, fıstık ezmesi, lahmacun, tırnaklı pide, bulgur, firik, katmer, köy kahkesi, şiveydizi, muska ve peynir gibi coğrafi işaretli 18 ürün bulunduğunu aktaran Şahin, şunları kaydetti:
"Dülük Antik Kenti, Hitit'lerin mirası Karkamış, yine Rum Kale, 3 bin yıllık heykel atölyesini barındıran Yesemek Açık Hava Müzesi, tarihi milattan önce 300'lere dayanan Zeugma kalıntıları, Zooloji ve Doğa Müzesi gibi bölgenin arkeolojik, tarihi zenginliğini yansıtan müzeleri, yüzyıllara meydan okuyan kalesi ve 3 büyük dini bir mozaik gibi bir arada tutan tarihi cami, kilise ve havralarıyla muazzam bir tarih ve kültür zenginliğini barındıran Gaziantep, UNESCO'nun dünya üzerinde titizlikle seçtiği yaratıcı şehirler ağına katılan 116 şehirden biri olmayı başardı. Bu başarı 'GastroAntep' festivaliyle devam edecek."
"Turist sayısını 5 milyona çıkarmayı hedefliyoruz"
Geleneksel olarak her yıl düzenlenecek olan festivalin şehre ve ülke turizmine katkısını da vurgulayan Şahin, bölge turizmini hak ettiği seviyeye çıkarmak için durmaksızın çalıştıklarını belirtti.
Şahin, "2016 yılında yerli ve yabancı olmak üzere sadece 700 bin kişinin ziyaret ettiği Gaziantep, 2017 yılında toplam bir buçuk milyon turist ağırladı. Bu yılın ilk 6 ayında da ilimizin ağırladığı turist sayısı 8 yüz binin üzerinde. Düzenleyeceğimiz festivalle 2019 yılına kadar yaklaşık 2 milyon, önümüzdeki 3 yıl içinde de 3 milyonu yabancı olmak üzere toplam turist sayısını 5 milyona çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)