TARİHTE BUGÜN/DOĞRUHABER: 31 AĞUSTOS

870: İmam Buhari vefat etti. 810 yılında Buhara`da doğan İmam Buhari iyi bir dini eğitim alabilmek için zamanın en büyük şehirleri başta Mekke olmak üzere Şam'a, Mısır'a, Basra'ya ve Bağdat'a gitti. Keskin bir zekaya sahipti ve hafızası çok güçlüydü. Buhari ömrünün son yıllarında Semerkant yakınlarındaki Hartenk köyüne yerleşmişti. Semerkantlılar bir heyet gönderip Semerkand'a davet ederler. Buhari,  Semerkand'a gitmek için hazırlık yapmaya başladığı sırada hastalandı.

Ramazan Bayramı gecesi vefat etti. (30 Ramazan 256 h./31 Ağustos 869). Cenazesi, bayram günü öğleden sonra  Hartenk'e defnedildi. Buhârî'nin kendi ifadesine göre hadis aldığı hocalarının sayısı binden fazladır. Doğruluğu ispat edilemeyen hadislere kesinlikle kitabında yer vermezdi. İçerisinde sadece sahih hadislerin yer aldığı "Sahih-i Buhari"en meşhur eseridir.

1876- V. Murat tahttan indirildi; yerine kardeşi II. Abdülhamit padişah oldu. V. Murat, Sultan Abdülaziz`in bir darbe sonrasında tahtan indirilmesinden sonra hükümdar olmuştur. Akli dengesinin padişahlık yapamayacak derede bozuk olduğu gerekçesiyle üç ay sonra tahttan indirilmiştir. Osmanlı Tarihinde en az süreli hükümdar olarak geçer. Aynı gün II.Abdülhamit padişah oldu.

V.Murat`ın tahtan indirildiği gün Sultan II.Abdülhamit 34. Osmanlı hükümdarı olarak tahta çıktı. Osmanlı Tarihinin en çok tartışılan padişahıdır. İç isyanlar ve dış baskıların iyice yoğunlaştığı çok sıkıntılı bir dönemde hükümdarlık yapmıştır. Saltanat süresi boyunca 32 yıl 8 ay Osmanlı Devleti`nin parçalanmasını önlemek için elinden geleni yapmıştır. İslam birliği siyaseti izlerken devleti de her yönüyle güçlendirmeye çalışmıştır. 31 Mart olayı sonrası tahttan indirilmiştir. O`nun döneminde Osmanlı Devleti demokrasi ile tanışmıştır.

1890 - Brüksel Genel Senedi ile köle ticareti yasaklandı. Köleliğin XVIII. yüzyılın sonlarından itibaren kaldırılma aşamasına girdiği görülmektedir. Bunda insan hakları alanında meydana gelen olumlu gelişmelerin, uluslararası hukuk alanında sürekli barış fikrinin yerleşme-sinin rolü olduğu kadar sanayi devrimin¬den sonra kölelerin tarım işletmelerinde, sanayi işçiliğinde ve toplumun diğer hiz¬met alanlarında pahalıya mal olan bir iş gücü haline gelmesinin de rolü olsa ge¬rektir. Kölelik Fransa'da 1789 devrimin¬den sonra, İngiltere'de 1807 yılında ya-saklanmış, fakat Avrupa'da bütünüyle tasfiyesi XIX. yüzyılın sonlarına kadar sür¬müştür. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise kölelik, ancak köleliğe karşı olan Kuzey devletlerinin galip geldiği iç savaş (1861- 1864) sonrasında yasaklanmıştır. 1950' de imzalanan Avrupa İnsan Hakları Söz-leşmesi ve tamamlayıcı protokollerinde garanti edilen hakler arasında köle halin¬de bulundurulmama hakkı da vardır.

Osmanlı Devleti'nde köleliğin yasaklan¬ması yolundaki ilk teşebbüs 1847'de İs¬tanbul köle pazarının kapatılmasıyla baş¬lar. Pazarın kapatılması köle alım satımını bütünüyle önlemediyse de buna bir dar¬be vurduğu inkâr edilemez. Bunu 1857' de Hicaz bölgesi hariç zenci köle ticareti¬nin yasaklanması izledi. Osmanlı Devleti 1890'da zenci esirlerin ticaretini yasakla¬yan Brüksel Sözleşmesi'ni imzaladı. Daha çok Kafkasya bölgesinden yapılmakta olan beyaz köle ticaretinin yasaklanması ise II.
Meşrutiyet'ten sonra gerçekleşti ( 1909). İran'da kölelik 1906 anayasasıyla yasak¬landı. Diğer İslâm ülkelerinde köleliğin bütünüyle ortadan kaldırılışı XX. yüzyılın ortalarına kadar tamamlandı.

1918 - Sultan Reşat öldü; yerine Sultan Vahdettin, kılıç kuşanma töreninin ardından tahta çıktı. O gün, Osmanlı tarihindeki son kılıç kuşanma töreni yapılmış oldu ve Sultan Vahdettin, 1922`de saltanatın kaldırılıp Osmanlı Hanedanı`nın sürgün edilmesiyle Osmanlı İmparatorluğu`nun son padişahı oldu.

1930 - Türkiye'de vilayet ve şehremanetinin birleştirilmesine karar verildi. Valiler, aynı zamanda belediye başkanı oldu.

1936-BBC ilk TV haberini verdi. Amerikan seferini tamamlayan ‘Queen Mary` gemisini, Southampton Limanı`na girerken görüntülendi ve dört saat sonra bu görüntüler yayına girdi.

1945—Cumhuriyet Halk Partili Fevzi Lütfü Karaosmanoğlu, gazetedeki köşesinde "Münevver İstibdat" başlıklı bir yazı yazdı. Karaosmanoğlu yazısında, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarını aydınların diktatörlüğü olarak niteliyordu. Geç de olsa CHP iktidarının diktatörlük olduğunu anlayıp yazmak olumlu bir adım olarak değerlendirildi.

1950: Halkevlerine yapılan yardım tutarı, Maliye Bakanlığı'nca incelenmeye başlandı. Zamanında CHP`nin propaganda merkezleri olarak kurulup kullanılan Halkevleri ile ilgili yoğun yolsuzluk iddiaları vardı.

1957--Malezya bağımsızlığını kazandı.

1966 - Irak ordusu, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin elindeki Erbil kentini ele geçirdi. Irak ordusu, Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ni destekliyordu. Olay, ABD ile Irak arasındaki gerginliği tırmandırdı.

1978— Lübnan`lı fikir öncülerinden İmam Musa Sadr Libya`da kaçırıldı. Lübnanlı şii müslümanların önde gelen lideri imam Musa Sadr, 1978 yılında Libya topraklarında kayboldu ve bu güne kadar izine rastlanmadı.

Lübnan haber ajansı genel müdürü Abbas Bedreddin ve şeyh Muhammed Yakup ile birlikte Libya lideri Muammer Kaddafi`nin resmi davetlisi olarak bu ülkeye gelen imam Musa Sadr, libya hükümetinin resmi araçları ile Kaddafi`yi ziyarete giderken kayboldu. Libya hükümeti imam Musa Sadr`ın İtalya`ya geçmek üzere Libya`dan ayrıldığını göstermeye çalışırken daha sonraki geniş araştırmalar imam Musa Sadr`ın asla Libya`dan ayrılmadığını gösterdi ve imam Musa Sadr 30 yıldır Libya`da kayıplara karışmış bulunuyor. Son zamanlara kadar da Libya`da olduğu düşünülen Musa Sadr, Kaddafi rejiminin yıkılmasından sonra da bulunamadığından hayatıyla ilgili umutlar gittikçe tükenmeye başladı.

1986 - Bir Meksika yolcu uçağı ile küçük bir uçak, Cerritos-California üzerinde havada çarpıştı: uçaklardaki 67 ve yerdeki 15 kişi öldü.

1986 - Karadeniz'de bir Sovyet yolcu gemisi, bir tanker ile çarpışarak battı: 423 kişi öldü.

1988 - Türkiye ile dönemin Sovyetler Birliği`ne bağlı  Gürcistan arasında Karadeniz kıyısında Sarp Sınır Kapısı açıldı. Adını, Sarp köyünden alır. Gürcistan tarafındaki sınır köyünün adı da Sarpi'dir.

Hopa kasabasının 15 km doğusunda yer alan Sarp Sınır Kapısı Gürcistan'a açılan bir kapı olmanın yanında, bütün Kafkasya'ya ve Orta Asya ülkelerine açılan karayolu üzerindeki sınır kapısı olarak da önemlidir.

1991 - Kırgızistan, SSCB'den bağımsızlığını ilan etti.

1994: Rize`nin RP'li Belediye Başkanı Şevki Yılmaz`ın, Atatürk'e suikast düzenleme iddiasıyla İstiklal Mahkemeleri tarafından idam edilen Ziya Hurşit'in adını bir caddeye verdiği iddia edildi. Laikçi kesimler bunu bir bahane yapıp yine dine ve dindarlara saldırdılar. Savcılık bu iddadan sonra harekete geçti.

2005: Irak`ın başkenti Bağdat'ta bir köprü üzerinde çıkan izdiham, çoğu Şii  bin kişinin ölümüne yol açtı.

2010 - Irak Savaşı ABD başkanı Barack Obama'nın konuşmasıyla resmen bitti. Amerikan işgali tüm yönleriyle devam ediyor.