Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, "Sokak Sağlıklaştırması Projesi" kapsamında sona doğru gelinen tarihi sinema yokuşunda incelemelerde bulunarak, yetkili firmadan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İncelemelerin ardında gazetecilere açıklamada bulunan Ustaoğlu, kadim şehri öz kimliğine kavuşturmak için başlattıkları çalışmaları aralıksız devam ettirdiklerini belirterek, Bitlis'i inanç ve kültür turizmin merkezi haline getireceklerini söyledi.

Sinema yokuşundaki projeyi Bitlis Belediyesi, Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Özel İdareyle ortaklaşa yürüttüklerini aktaran Ustaoğlu, "Bitlis'imizin tarihinde çok önemli yer tutan tarihi sinema yokuşumuzu 'Sokak Sağlıklaştırması Projesi' kapsamında yaklaşık bir ay içerisinde hizmete sunmuş olacağız. Tarihi sinema yokuşu, Bitlis'imizin kadim kültüründe, tarihinde çok ayrı bir yer tutuyor. Burayı Bitlis Belediyesi, Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Bitlis Özel İdaresi ortaklığıyla geçen yıl projelendirerek, ihalesini yaptık. Yaklaşık bir yıl içerisinde gördüğünüz gibi kayalıkları çelik ağlarla koruma altına aldık. Güzergâh üzerinde yaklaşık 300 metreyi bulan ihata duvarlarında yenileme çalışmalarımızı yaptık. Duvarlarımızda giydirme çalışmalarımızı tamamladık. Altyapımızı bitirdik. Sadece buranın üstyapı diyebileceğimiz zemin döşeme işi kaldı. Önümüzde bir ay içerisinde bunu da bitirdiğimizde tarihi sinema yokuşumuzu Bitlis'imizin hizmetine sunmuş olacağız." dedi.

"Bu şehrin tarihi kimliğini, tarihi dokusunu ortaya çıkarmak çok önemli"

Bitlis'in 600'ün üzerinde tarihi eseri bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Ustaoğlu, "Açık hava müzesi şeklinde olan Bitlis'imizin tarihi değerini Bitlis Belediyesi olarak inşallah bu milletin hizmetine sunacağız. Her zaman söylüyoruz bu şehir kimlikli bir şehir. Ruhu olan bir şehir. 600'ün üzerinde tescilli tarihi eseri ile adeta açık hava müzesi konumundadır. Bu şehrin tarihi kimliğini, tarihi dokusunu ortaya çıkarmak çok önemli. Zaman zaman sizinle beraber incelemelerde bulunuyoruz. Gördüğünüz gibi başta yaptığımız 'Sokak Sağlıklaştırması Projesi' kapsamında, bu şehrin tarihi dokusunu, tarihi kimliğini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.  Bunlardan birisi olan sinema yokuşumuz çok anlamlı bir projeydi.  Bu projeyi hayata geçirdiğimizde oturma yerleriyle, dinlenme yerleriyle güzel bir projeyi de ilimize kazandırmış olacağız." şeklinde konuştu.

"Bitlis, 600'ün üzerinde tarihi eseri bünyesinde barındırıyor"

Turizm dendiğinde akla ilkin sahillerin geldiğini fakat ülkede kültür turizminin çok önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Ustaoğlu, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Kültür turizmi ülkemiz açısından çok önemli. Turizm dediğimizde belki ilk akla sahiller gelmekte.  Her zaman söylüyoruz. 2 bin 500 yıllık devlet geleneğimizde, Anadolu'muz adeta açık hava müzesi şeklindedir. Bunların başında da Bitlis geliyor. Köprüsüyle, camisiyle, medreseleriyle, sivil mimarileriyle 600'ün üzerinde tarihi değeri bünyesinde barındırıyor. Tabi turizmcilerin de dikkatini çekmemesi mümkün değil. Ama bunlar yok olmaya yüz tutmuş, bakımsız olursa turizm açısında bir anlam ifade etmiyor. Yaptığımız proje ve çalışmalarla bunlara kimlik kazandırarak, bu değerlerimizi milletin hizmetine sunduğumuzda, turizmin de dikkatini çekecek. Bu değerlerimizi, tarihi hazinelerimizi, vatandaşlarımızın da gezme ve görme fırsatı doğmuş olacak. İlimiz açısında bu çok önemli bir potansiyel ve önemli bir fırsattır. Biz de bu potansiyeli yaptığımız bu çalışmalarla ortaya çıkararak, kültür turizmi, İnanç turizmin önemli bir öğesi haline getireceğiz." (Şükrü Tontaş-İLKHA)