Çukur ve barikat siyasetinde yaşanan çatışmalar nedeniyle kullanılamaz hale gelen ve restorasyonu halen devam eden tarihi Kurşunlu Camii'nin son hali, görenleri üzüntüye boğdu. 

500 yıllık bir geçmişe sahip olan Kurşunlu Camii'nin, 7 Aralık 2015'te HDP/PKK'lilerce ateşe verilmesinden sonra içerisindeki halıların ve giriş kapısının yanarak kullanılmaz hale gelmesinden sonra karargâh olarak kullanıldı.

Çatışmaların ve kurşunların hedefi olan caminin şadırvanı yıkılmış, camiyi ayakta tutan sütunları parçalanmış, etrafında bulunan birbirine bitişik gecekondu evler tahrip edilmiş, caminin çevresinde el yapımı patlayıcılarının infilak ettirilmesi sonucu büyük çukurlar oluşmuş ve minaresi büyük zarar görmüştü.

O günden sonra Diyarbakır Valiliğinin talimatıyla Vakıflar Bölge Müdürlüğünce onarımına başlanılan ve halen devam eden tarihi camide, yer yer kurşun ve roket mermilerinin izleri, parçalanan kolonlar ve çatışmalardan kalan yıkımlar görülüyor.

Sur içerisindeki tarihi ve dini mekânların restorasyonlarının devam ettiğini belirten Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, sembol mekânlardan biri olan ve yaşanan çatışmalar nedeniyle büyük zarar gören tarihi Kurşunlu Camii'nin sene sonunda ibadete açılacağını söyledi.

"Kurşunlu Camii sene sonunda ibadete açılacak"

Sur içerisindeki restorasyonlar ve inşaatların hızlı bir şekilde ilerlediğini söyleyen Çiftçi, "İnşallah projeler bittiğinde Sur, Türkiye'de herkesin görmek için can attığı yerlerden biri olacak. Yaşadığımız olaylar belli ama şerri hayra tebdil etmek için uğraşıyoruz. Yaşanan kötü olayları hayra çevirecek projelerle eski güzel günlere dönmeye çalışıyoruz. Tarihi mekânların onarımı hızlıca devam ediyor. Bu sene sonu itibariyle hemen hemen tamamı bitecek. Sembol yerlerden biri olan Kurşunlu Camii inşallah sene sonunda ibadete açılacak. Şu anda 8 tane eserimiz tam olarak bitti. Girilmesi sakıncalı olan mahallelerde projesi bitip bekletilen yapılar da var. Sene sonuna kadar restorasyonların tamamı bitmiş olacak. İnşallah peyderpey açılacak." şeklinde konuştu. (Ramazan Casuk-İLKHA)