Hanefî mezhebinde göre arefe günü sabahından bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın selâmından sonra teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek ve seferî mukim ayırımı olmaksızın her mükellefe vaciptir. Teşrik tekbirleri, Şafii mezhebine göre de sünnettir.
Midyat Merkez Hazreti Nuh Camii İmamı Abdurrahim Avcı, Kurban Bayramı'nın 4'üncü günü ikindi namazına kadar getirilen Teşrik tekbirlerinin unutulmaması gerektiğini belirtti.
Avcı, "Allah-u Ekber, Allah-u Ekber, Allah-u Ekber, Lailaheillallahu Vallahu Ekber Allah-u Ekber ve Lillahilhamd şeklinde tekbir alınır. Bunlara teşrik tekbirleri denir. Bu şekilde teşrik tekbirleri ortaya çıkıyor. Biz de Hazreti İbrahim'den (Aleyhi selam) kalan bu sünneti devam ettiriyoruz. Bu teşrik tekbirleri arefe günü sabah namazıyla başlıyor, bayramın dördüncü günü ikindi vaktine kadar getirilmesi gerekiyor." dedi
Kurban kesimi adabı hakkında konuşan Avcı, kurbanın kesinlikle bayram namazından sonra kesilmeye başlanması gerektiğini söyledi.
Avcı, "Bayram günü bayram namazından sonra ilk iş olarak kurban kesilmeli. Kesinlikle bayram namazından önce kurban kesilmemeli. İbadet, yani kurban yerine geçmez. Mutlaka bayram namazından sonra kesilmeli. Peygamber Efendimiz bir Hadis-i Şerifinde şöyle buyuruyor; 'Kurban Bayramı'nda hiçbir kimse kurban kesmekten daha iyi bir ibadet yapmamıştır yapmaz.' Yapacağımız en önemli ve ilk iş kurban kesmek olmalıdır." dedi.
Kurban keserken hayvana eziyet edilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Avcı, son olarak şunları söyledi: "Kurban keserken bıçağın keskin olmasına dikkat etmeli, hayvana işkence yapılmamalı, kıbleye doğru ve tekbir getirilerek kesilmelidir." (Süleyman Tunç - İLKHA)