Yerli ilaç kullanımını artırmak ve Türkiye ekonomisine destek olmak amacıyla hekimlerin yazdıkları reçetelerde Amerika menşeli ilaçlar yerine, eş değer yerli üretim ilaçların reçetelere yazılması çağrısı yapıldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan 44. Bölge Batman, Siirt, Muş Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, hastaların mağdur olmadan ülkenin ilaç sanayisinde büyük yol kat etmesi gerektiğini belirtti.
Özellikle döviz nedeni ile 600'e yakın ilacın piyasada bulunmadığını aktaran Bayhan, Türkiye'nin yerli sanayisine iyi bir destek sağlayıp, bu ilaçların üretilecek altyapısının sağlanması gerektiğini söyledi.
İlaç firmalarının dünyayı yönettiğini belirten Bayhan, "Dolar kurunun artması ile birlikte özelikle Türkiye'de ithal ilacın ağırlıklı olduğu bir pazar var. Bu ithal ilaçların büyük bir kısmı ise maalesef ülkemizde üretilmiyor. Türkiye'nin ilaç alma koşuları, Avrupa'nın en ucuz ilaç veren 5 ülkesi belirleniyor, o 5 ülkenin ortalamasına göre referans ilaç politikamız var. Türkiye o ortalama ile euroyu 2,69'a sabitliyor. Mesela euro 8 lira ise Türkiye ilaç aldığı zaman bunu 2,69 ile çarpıyor. Durum böyle olunca bu firmaların büyük bir kısmı ülkemize ilaç vermiyor." ifadelerini kulandı.
"Ülkemizde 600'e yakın ilaç eksik"
Bayhan, "Ülkemizde 600'e yakın ilaç eksik. Dolar ve euro kurundan dolayı piyasada yok. Bu vatandaşı şu şekilde etkiler, hayati önem arz eden bazı ilaçlar var. Mesela diyabet hastalığında kullanılan bazı insülin ve iğneler var ve bunlar artık depolardan eczanelere verilmiyor. Firma, bu ürünleri eczanelere vermiyor nedeni ise euro kurunun artması. Bu kurlar ile verilen ilaçlarda firma zarar ettiğini iddia ediyor ve zam yapmadan piyasaya vermeyeceğini söylüyor." diye konuştu.
"İlaç firmaları dünyayı yöneten firmalardır"
Türkiye'nin acilen ilaç sanayisini güçlendirme çalışmalarını başlatması gerektiğine vurgu yapan Bayhan, "İlaç firmaları dünyayı yöneten firmalardır. İlaç firmaları dünyanın dengesi ile oynayabilecek güçtedirler, katrilyon dolarlık şirketlerdir. Türkiye'nin en acil şekilde yapması gereken şey kesinlikle yerli sanayiye iyi bir destek sağlayıp, bunları ülkemizde üretebilecek bir altyapı oluşturması lazım. Bu hem ekonomi için hem sağlıklı nesil için çok yararlı olacaktır. İlaç sanayisi her zaman savaş enstrümanı olarak kullanılabilecek bir etkendir. Onun için Türkiye bir an önce yerli ilaç sanayisine ağırlık vermesi lazım. Nitekim bazı teşvikler veriliyor fakat maalesef amacına ulaşamıyor. Halkımız sürekli bu teşvikleri ceplerini doldurmak için kullandığı için arsa, ev alalım diye teşvikler yerini bulamayabiliyor." dedi. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)