Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ile Kızıltepe İlçe Müftüsü Masum Taşçı, 3 yıldır ibadete kapalı olan ilçedeki tarihi Ulu Cami'nin restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Evsen, burada yaptığı açıklamada, Ulu Camii'yi 3 ay içerisinde ibadete açmayı planladıklarını söyledi.

Mardin'in Kızıltepe (Qoser) ilçesinde Artukoğulları'ndan Yavlak Arslan tarafından 1200'lü yıllarda yapımına başlanan ve kardeşi Artuk Arslan tarafından 1204 yılında tamamlanan yaklaşık 800 yıllık tarihi Ulu Cami'nde 2015 yılında başlanan restorasyon çalışmalarına sona gelindi.

Restorasyon çalışmalarını inceledikten sonra İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Evsen, Ulu Camii'yi geçen Ramazan'da ibadete açmayı hedeflediklerini ama bazı sorunlarla karşılaştıkları için açılışının aksadığını belirtti.

 "Çalışmalarla ilgili birçok sorunlarla karşılaştık"

Evsen, "Buradaki çalışmalarla ilgili önceden öngörmediğimiz birçok sorunla karşılaştık.  WC yerleri, minare yeri tespiti ve minberle ilgili sorunlarla karşılaştık. Projeleri yeniden revize ederek kuruldan geçirdik. Bu sorunları telafi etmenin yolları projelerin kuruldan geçip onay aldıktan sonra yeniden uygulamaya geçmedir. Tabi biz, 2015 yılında restorasyonuna başladığımız Kızıltepe Ulu Camimizi Ramazan ayına yetiştirelim dedik. Bahsettiğimiz nedenlerden dolayı yetiştiremedik. Minarenin yerinin tespitiyle ilgili kurulda çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Minarenin kurul kararını da aldık, orada da çalışmalar başladı. Eski WC'lerin yeri, mülkiyeti bize ait olmayan bir yerdi. WC'lerin mülkiyet sorununu hazineden aldığımız yerle çözdük. Orada da çalışmalarımız bitmek üzere. Minberle ilgili de sıkıntı vardı onu da Müftü Beyle birlikte karar verdik.  Minber sorunu da halledildi." dedi.

Kızıltepe Ulu Camii'nin Türkiye'nin ve bölgenin en önemli eserlerinden biri olduğunu hatırlatan Evsen, burada kurulan klima sisteminin Diyarbakır Ulu Camii ile aynı olduğunu söyledi.

"Caminin yüzde 99'u bitti 3 ay içerisinde ibadete açmayı düşünüyoruz"

Evsen, şunları söyledi:  "Bu arada halkımızın sabrına teşekkür ediyorum. Çünkü önemli bir camiyi restore ediyoruz. Yeni bir cami yapmıyoruz. Bölgenin ve Türkiye'nin en önemli eserlerinden birinin restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Böyle bir esere 3 yıl gibi süre çok fazla değil. Caminin yüzde 99'u bitti. Caminin iç ve dış kısmı hepsi yenilendi. Çatıda da problemler vardı; özellikle kubbede sorunlar vardı. Kubbedeki sorunları bilim kurulunun nezaretinde çözdük. Burası önemli bir cami olduğu için restorasyonuna başlarken Türkiye'nin değişik üniversitelerinden bilim adamlarını ve akademisyenleri bir araya getirdik ve Bilim Kurulunu kurduk.  Yaptığımız her uygulama, çalışmadan önce onların raporları doğrultusunda proje derj edildi ve bu proje kuruldan geçti ve tekrar uygulamaya başladık. Caminin içerisinde herhangi bir eksiklik yok. Halılarımız hazır, elektrikle ilgili bir sıkıntımız yok. Dolayısıyla caminin restorasyonla ilgili bütün kısımlarını bitirdik. Buranın peyzaj çalışması bir iki ayımızı alır. Bahçedeki ağaçların peyzaj çalışması çerçevesinde yeniden ıslah edilmesi taraftarıyım.  Öyle düşünüyoruz. İnşallah ilgili yerlerle görüşüp burayı belki yeniden bir projelendirme imkânımız olabilir. WC, minare ve peyzaj çalışması toplamda 3 ayımızı alır. Yani toplamda 3 ay gibi kısa bir süremiz kaldı. İnşallah bu 3 ay içerisinde her tarafı bitirip hizmete açmayı düşünüyoruz."  (Mehmet Aslan-İLKHA)