TEKNOLOJİ SERVİSİ

Dünyanın hemen dışında, gizemli bir Rus uydusu bulunuyor. ABD Devlet Bakanlığına göre bu uydunun davranışları normal uydu davranışlarına benzemiyor.

ABD Silahlanma Kontrolü Müsteşarı Yleem D.S.Poblete Birleşmiş Milletler`e yaptığı açıklamada “Bu uydunun ne olduğunu bilmiyoruz ve doğrulamak için de hiçbir yöntemimiz yok. Rusların bu uyduya yönelik hedefleri belirsiz ve bu çok can sıkıcı bir gelişme” şeklinde konuştu.

İsviçre`nin Cenevre şehrinde, Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Konferansı`nda yapılan konuşma, ABD`nin 2020`ye kadar bir askeri Uzay Kuvvetleri birimi başlatma talebinin birkaç gün sonrasında gerçekleşti. ABD Uzay Kuvvetlerini ‘bu yeni savaş alanında ortaya çıkabilecek tehditleri savuşturmak` için kurmak istediğini belirtti. Amerikan uzay topluluğundan bazı önemli kişiler ise bu fikri ‘aptalca` bulduklarını ifade etmişlerdi.

Uzay Kuvvetlerinin kurulmasına yönelik tartışma devam etse de gizemli Rus uydusu hakkında paylaşılan bilgiler, bahsi geçen ‘ortaya çıkabilecek tehlikeler` ifadesine örnek olarak sunuluyor.

Poblete, Rus Savunma Bakanlığı`nın geçtiğimiz Ekim ayında uzaya gönderdiği ve ‘uzay inceleme aracı` olarak tanımladığı uydunun daha önce bu amaçla gönderilen uydular gibi davranmadığını söylüyor. Poblete bahsi geçen uydunun adını açıklamazken bazıları Kosmos 2521 (Sputnik Inspector) adlı uydudan bahsedildiğini düşünüyor. Ancak bu uydu 2017`nin Ağustos ayında yörüngeye yerleştirilmişti, Ekim`de değil.

Poblete bu konuda sadece Rus devletinin sözüne güvenmenin çok riskli olduğunu ifade ediyor: “Rus meslektaşlarımız elbette böyle bir sistemin saldırgan amaçlarla yerleştirileceğini reddedeceklerdir. Ancak bu nesnenin gerçek amacını, sadece yörüngedeki hareketlerini izleyerek anlamak zor. Bu da bizi yine aynı soruya getiriyor: Bunun bir silah olup olmadığını ya da yörüngede bir silah testi yapılıp yapılmadığını belirleyecek bilgiye sahip miyiz? ABD öyle olmadığını düşünüyor.”

Bu uydunun bir silah olduğuna dair ‘anormal davranış` dışında herhangi bir kanıt yok ama ABD, Dış Uzaya Silah Yerleştirilmesinin Önlenmesi Anlaşması`nın (PPWT) sınırları çerçevesinde bu uzay aracına dair daha derin inceleme yapılmasının mümkün olmadığını söylüyor.

“VARSAYIMA DAYALI İFTİRALAR”

Rus Diplomat Alexander Deyneko, Cenevre`de Reuters`a yaptığı açıklamada bu iddiaların “varsayımlara dayalı şüpheler üzerinden yöneltilen iftiralar” olduğunu söyledi.

Yıllardır ABD hükumeti PPWT`ye karşı çıkıyor ve bu anlaşmanın bir çok açığı bulunduğunu ve temelde hatalı olduğunu savunuyor. Buradan sonra hangi adımın atılacağı bilinmiyor ancak BM Silahsızlanma Konferansı`nda uzay silahları tartışmasının yakın zamanda sona ermeyeceği düşünülüyor.

Kaynak, dünyahalleri