TARİHTE BUGÜN/DOĞRUHABER - 17 AĞUSTOS

1787—Osmanlı-Rus Savaşı'nın ilanı. 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlıların 1774 yılında imzalamış oldukları Küçük Kaynarca Antlaşmasıyla kaybettikleri toprakları geri almak amacıyla başlattıkları bir savaştır.Savaş I. Abdülhamit'in saltanatı sırasında başladı. İngiliz ve Fransızlar savaşa katılmamakla birlikte bu savaşta Osmanlı Devleti'nin yanında yer aldılar. Ancak Avusturya da savaşa girince Osmanlı Devleti beklemediği bir şekilde kendisiniAvusturya'nın da karşısında buldu.

1945 - Endonezya Hollanda`dan bağımsızlığını ilan etti. Hollanda`nın sömürgesi iken Japonya tarafından işgale uğrayan Endonezya, verdiği kurtuluş mücadelesi sonucu hem işgalden kurtuldu hem de bağımsızlığını kazandı.

1949 Erzurum, Bingöl ve ilçesi Karlıova'da meydana gelen 6.7 şiddetindeki depremde 450 kişi öldü, 1.500'ü aşkın ev yıkıldı.

1965 : Başbakan Ürgüplü, Sovyetler'den döndü. "Planımıza dahil olan bir çok tesislerimizi Rusya'dan sağlayacağız..." dedi

1967 - İzmir Aliağa Rafinerisi'nin temeli Başbakan Süleyman Demirel tarafından atıldı. Kurulmasına 1965'te karar verildi.1969'da SSCB'nin teknik ve mali işbirliğiyle yapımına başlandı. Bu işbirliği anlaşması çerçevesinde SSCB, tesisin finansmanı için gerekli 24.5 milyon $ krediden başka makine yağı tesisleri dışındaki bütün tesisler için gerekli mühendislik hizmetlerini ve makine donanımını da sağladı. Tesislerin yakıt bölümü 1972'de, makine yağı tesisleri ise 1974'te üretime geçti.

1968: Orgeneral Memduh Tağmaç Kara Kuvvetlerine, Oramiral Celal Eyicioğlu Deniz Kuvvetlerine, Orgeneral Reşat Mater Hava Kuvvetlerine atandılar. Böylece 1971 muhtırasını verecek olan Komuta kademesi yerlerini almış oluyorlardı.

1969 ABD`deki Camille tayfununda 248 kişi öldü.

1975 - Bir Filistin Kurtuluş Örgütü heyeti, destek sağlamak ve büro açmak için Ankara'ya geldi.

1978- İran'da Şah rejimine karşı halk kıyamı başladı. 1979 Şubat`ında büyük bir İnkılaba dönüşecek olan halk gösterilerini Şah yönetimi, kanlı bir şekilde şiddetle bastırma yoluna gidecek ve onbinlerce Müslüman katledilecekti.

1988—Uluslararası Para Fonu, IMF, Türkiye raporu hazırladı; rapora göre enflasyonun düşürülmemesi halinde Türkiye'nin Avrupa Topluluğu (AT) üyeliği gerçekleşemez.

1988- Pakistan Devlet Başkanı Ziya Ül Hak, bindiği uçağın havada infilak etmesi sonucu öldü. Pakistan'da, seçimle yönetime gelen Zülfikar Ali Butto'yu 1977'de askeri darbe ile deviren generaldir. 1979 yılında Bhutto idam edilmiştir. Şeriat yönetimini ilan eden Ziya ül Hak 1988'de ABD büyükelçisinin ve kurmaylarının da bulunduğu uçağın düşürülmesi sonucu hayatını kaybedene kadar yönetimde kalmıştır. Ölümünün ardından seçimleri açık farkla kazanan Zülfikar Ali Bhutto'nun kızı Benazir Butto başbakan olmuştur.

1990 - İncirlik Hava Üssü'nün kapıları ilk kez basına açıldı. İncirlik Hava Üssü, yönetimi ve denetimi TSK'da olan, NATO'nun önemli bölgesel bir depo üssüdür. Aynı addaki semtiyle birlikte Adana Metropolitan alanı içinde,kentin doğu yakasında kalan üs , Akdeniz'e 56 km uzaklıktadır.
Üssün hizmete girişinin 56. yıldönümünde İncirlik Üssü Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, 1951 yılında inşaatına başlanan İncirlik Üssü, Aralık 1954'de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Amerikan Hava Kuvvetleri'nin hizmetinde ortak kullanıma açıldı.
Orta ve ağır bombardımanlara karşı acil durum ve toparlanma sitesi olarak planlanan Üssün ayrıca Ortadoğu'daki krizlere karşı cevap vermede önemli bir yeri olduğu belirtildi.
Atomic Scientist`in ABD`deki bilgi edinme yasasından yararlanarak hazırladığı raporda, Almanya, Belçika, İtalya, Hollanda ve İngiltere`de 390, İncirlik Hava Üssü`nde de 90 adet B-61 tipi atom bombası bulunduğu belirtiliyor. Atom bombalarına ilişkin bu raporun basına yansımasının ardından henüz Genelkurmay Başkanlığı`ndan ya da Milli Savunma Bakanlığı`ndan bir açıklama gelmedi.

1996 - Rusya ile Çeçenistan arasında resmî olarak ateşkes antlaşması imzalandı. Daha sonra ateşkesi bozacak olan Rusya Çeçenistan`ı işgal edecek ve her türlü komplolarla Çeçen direnişini kırmak ve bastırmak yoluna gidecektir. Dünyanın gözü önünde Çeçen halkı kıyımdan geçirilecek ve Dünya müslümanları anlaşılmaz bir biçimde şu ana dek süren bu kıyımlara karşı gerekli tepkiyi vermeyecekti.

1996: Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde sportif faaliyetleri yasakladı. Yapılan açıklamada; koğuşlar arası düzenlenen futbol, basketbol ve voleybol turnuvalarının uygun görülmediği  belirtildi.

1996 - Etiyopya birlikleri, Somali`ye saldırdı, 232 Müslüman katledildi.

1999 Türkiye merkez üssü Kocaeli-Gölcük Donanma`sı olan 7.4 şiddetindeki yakın tarihinin en büyük ve en yıkıcı depremiyle sarsıldı. Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi, sabah, yerel saatle 03:02'de gerçekleşen, Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Mw ölçeğine göre 7,5 büyüklüğünde gerçekleşen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştur.
17 Ağustos depremi, tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmi raporlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 konut, 42.902 işyeri hasar gördü. Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50.000 ölüm, ağır-hafif 100.000'e yakın yaralı olmuştur. Ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişiyi evsiz bırakmıştır. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir. Bu nedenle Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir.

2004: Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'ne Büyükelçi Yiğit Alpogan atandı. Alpogan, MGK'nın ilk sivil genel sekreteri oldu.

2011 Yalova Valiliği görevine getirilen Esengül Civelek, Lale Aytaman`ın ardından Türkiye`nin ikinci kadın valisi oldu.