DİYARBAKIR - Dünya Akromegali günü Dicle Üniversitesi Hastanelerinde de kutlandı. Endokrinoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Alpaslan Tuzcu, bu hastalığa dikkat çekmek için Dünya Akromegali gününü kutladıklarını belirterek, '' Bu hastalık bir milyon insandan 50-60 'inde görülüyor. Hastalık genel olarak el ayak ve burun büyümesi ile kendini gösterir. Hastalığa yakalanan insanlar el ve yakalarını kocamanmiş gibi his eder. Genel olarak 30 ila 50,60 yaş arasında bu hastalığa yakalanır. Kontrolümüzde tedavi gören yaklaşık 50-60 hastamız vardır." dedi.
Tuzcu, Dünya Akromegali günü nedeniyle hastalara verdiği seminerde, akromegali hastalığının oluşumu hakkında bilgi vererek şöyle dedi: " Bu hastalık, burnun tam arkasında bulunan beyin tabanındaki hipofiz bezinin fazla miktarda büyüme hormonu salgılamasıyla oluşan bir hastalıktır. Yüzde 90 oranında hipofizdeki iyi huylu tümörlerden kaynaklanıyor. Son yıllardaki araştırmalar genetik faktörün etkili olduğu yönünde. Ergenlik çağındaki tümörlerde boyuna uzama oluyor, erişkinlik döneminde oluşan tümörlerde ise enine... Ergenlik dönemindeki hastalığa jigantizm, erişkinlik dönemindekine akromegali deniyor."
"Mardinli Sultan Bizim Hastamız "
Akromegali hastalığı ergenlikten önce oluşmuşsa boy normalden fazla uzar, bunun önüne geçilemez. Mardinli Sultan da bizim hastamızdır. O da ergenlikten önce bu hastalığa yakalandığı için tedavisinde boyunun uzamasına engel olamadık. 30 ila 50 yaş arasında yani ergenlik döneminden sonra bu hastalığa yakalanılırsa o zaman genellikle üç bölgede büyüme olur. Yani el, ayak ve burun büyümesi ve diğer uzuvlarda büyüme olur ve tedavi edilme şansı yüksektir.
Bu hastalık kadın ve erkeklerde eşit sıklıkta görülür ve birçok hasta da hastalık 30-40 yaşları civarında teşhis edilir. Semptomların başlaması ve tanı arasında 5-10 yıllık bir gecikme vardır. Bu gecikme süresinde, hipofiz tümörü büyür ve tanı sırasında tümörlerin %70-80'i makroadenom hacmine ulaşır." dedi.
Akromegali Hastalığının Klinik Belirtiler
Prof. Dr. Alpaslan Tuzcu Akromegali hastalığının klinik belirtilerini ise şöyle açıkladı: " "Kemik ve yumuşak dokuların aşırı büyümesi, metabolik anomaliler ve tümörün kitle etkileridir. Aşırı büyümeye ve iç organlardaki genişlemeye bağlı olarak vücutta şekil bozukluklarına neden olur.
Akromegaliye ait klinik bulgular baktığımızda şunları görürüz, kemiklerde değişiklikler olur, Yüz hatları kabalaşır ve yüz deforme olur. Düşük alın, çıkık yüz hatları, kalın dudaklar ve hacimli burun tipik yüz görünümlü olur. Alt çene normalden fazla gelişir ve dil şişkin olur.
Eller normalden çok daha büyük ve şişkindir. Bu nedenle hastalar yüzük takamaz.
Ayaklar büyük ve kalındır. Hastalar daha büyük ayakkabılara ihtiyaç duyarlar. Ayak parmakları da hipertrofiktir.
Omurgadaki deformasyon nedeni ile sırt kamburdur. Bununla beraber göğüs kemiği de ileri doğru çıkıktır. Yumuşak doku ve iç organlardaki değişiklikler kalın ve kaba deri, yüzde derin çizgiler, anormal tüy büyümesi, kasların ve tükürük bezlerinin hipertrofisi, dilde büyüme olur.''
Hastalığa dikkat çekmek için Akromegali Günü düzenlendiklerini, toplumun akromegaliden haberdar olmadığını belirten Tuzcu, Diyarbakır ve çevre iller hitap ettiklerini bu illerden gelen hastalarının olduğunu, bilinen hasta sayısının, mevcut vaka sayısının yarısından bile az olduğunu söyledi. (Ayetullah Turgut - İLKHA)